Přihlásit

Bronzová medaile putovala na Šumavu (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pomyslnou bronzovou medaili v loňském ročníku soutěže Farma roku vybojoval a na prknech pražského divadla ABC před zraky stovek přítomných stanul Pavel Vokál, který se svou rodinou provozuje farmu v těsné blízkosti Národního parku Šumava a záběr činností má opravdu široký. Ekologicky obhospodařuje 1150 hektarů půdy, která slouží převážně pro chov osmi set kusů masného skotu. Kromě toho je na farmě také obora s několika stovkami jelenů a daňků.

V šesti malých rybnících probíhá chov lososovitých ryb, především pstruhů. Na ideální podmínky horské přírody a extenzivní činnost farmy ideálně navazuje provoz agroturistiky, jejíž součástí je rybářská bašta a moderní penzion vybudovaný z bývalých stájí.

Z ruin rodinný podnik
V roce 1993 Pavel Vokál zprivatizoval část bývalého státního podniku Statek Vimperk. Rodinný podnik se rodil doslova z ruin. Byl to pot i slzy, obrovská zodpovědnost, ale i radost a ničím nahraditelný pocit svobody," říká Pavel Vokál. První velkou stavební prací byla o tři roky později rekonstrukce stáje v Hliništi. "Začínali jsme totiž jako mléčná farma, měli jsme dokonce šlechtitelský chov českého strakatého skotu, ale od tohoto prvotního podnikatelského záměru jsme museli ustoupit. Zejména kvůli zjednodušení systému jsme zvolili chov masného skotu. Prvním plemenem, pro které jsme se rozhodli, bylo francouzské limousin, dnes na našich pastvinách naleznete křížence francouzskoitalské, a to charolais a piemontese. V režimu ekologického zemědělství, v němž hospodaříme, jsme museli splnit dvě podmínky, a to výběh pro zvířata, a jelikož jsme v chráněné krajinné oblasti Šumava, zimoviště odpovídající všem parametrům," říká farmář. Ve stejném roce převzal Pavel Vokál po zkrachovalé firmě původní chov jelenů. Dnes jeho chov čítá 250 jelenů a 100 daňků, chovný materiál pochází zejména z Nového Zélandu, Anglie a Maďarska. Věnuje se šlechtění, zvířata do chovu vybírá cíleně. Má samostatné oddělení, kde se testují mladí jeleni, a ohrady, kde připařuje jednoho jelena na skupinu laní.

Agroturistika mnoha podob
Na farmě se nachází i dva větší a čtyři menší rybníky. Menší slouží jako chovné rybníky pro plemenný materiál, který se vypouští do Národního parku Šumava, část se prodává rybářům. Větší rybníky jsou určeny na odchov ryb, které putují do obchodů. Jedná se hlavně o pstruhy, okrajově mníky a kapry. V letošním roce byl u jednoho z rybníků vystavěn srub poskytující možnost ubytování zájemcům o fishing - agroturistiku spojenou s rybařením. Na farmě Vokálových si přijdou na své i milovníci lovu. Je pro ně zajištěna komplexní služba v podobě velkého loveckého srubu o kapacitě deseti osob, na který přímo navazuje jelení obora. Třetí možností ubytování na zdejší farmě, hojně využívané zejména rodinami s dětmi, je klasický penzion se společenskou místností. "Co se týká klientely, orientujeme se převážně na vnitřní trh," upřesňuje podnikatel.

Smělé plány do budoucna
Rodinný dům, penzion, lovecký i rybářský srub jsou dostavěny. Jaké plány má tedy podnikavý Pavel Vokál do budoucna? "Aktuálně chystám zřízení peletkárny a přířezovny. Do trochu jiné oblasti pak spadá plán vybudování domu pro seniory," poodhaluje nám farmář své další podnikatelské záměry. Na farmě je také ustájeno pět koní, určených mimo jiné i k jezdeckým účelům v rámci agroturistiky. Stáje jsou kompletně zrekonstruovány a čekají na realizaci projektu, který nám představil: "Mám poměrně konkrétní vizi projektu nazvaného Putování napříč Šumavou. Jednalo by se zhruba o pětidenní turnusy putování na koních od Lipna po Nýrsko. Naše farma je připravena poskytnout ubytování lidem i ustájení pro koně, zbývá dohodnout další ubytování na trase a získat povolení správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava pro hipotrasu. Realizaci tohoto projektu bych si opravdu moc přál."
Velkou oporou Pavla Vokála je jeho partnerka Gábina, vřelý vztah k přírodě a zvířatům už se začíná pomalu projevovat i u šestileté Gábinky a dvouletého Filípka. "Samozřejmě počítáme s dalším rozvojem farmy, uvědomujeme si, že dobrá rodinná farma se buduje několik generací. A já jsem moc rád, že je pro koho budovat," uzavírá Pavel Vokál.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.