Přihlásit

Lovečtí psi začali svůj rok pod Ostaší (5+2 dny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Více než 40 psů z Náchodska na jarním svodu předvedlo svůj potenciál, teď se musí učit pracovat

Desítky myslivců a chovatelů psů se v sobotu 20. dubna sjely pod stolovou horou Ostaš, kde byla zahájena sezona loveckých psů na Náchodsku.

Přes 40 psů má před sebou zkoušky
Jarního svodu se zúčastnilo více než 40 loveckých psů různých ras, které letos nebo v příštích letech čekají zkoušky. "Zkušený posuzovatel Jaroslav Čechura posoudí exteriér jednotlivých psů podle typů plemen. Jsou tady ohaři, slídiči, honiči, teriéři či jezevčíci," vysvětlil nám před začátkem svodu jeho ředitel Josef Čečetka.
"Na základě zápisu do průkazu původu pak prověření psi mohou absolvovat různé zkoušky loveckého výkonu: jarní a lesní zkoušky, vodní práce, podzimní zkoušky a barvářské zkoušky, kterými se končí," dodal Čečetka, který je předsedou kynologické komise Okresního mysliveckého spolku Náchod.

Chovatelka Forda svého svěřence chválila
Jednou z účastnic prvního jarního svodu byla i Lucie Zákravská z Velkého Poříčí, která pod Ostaš dorazila s bretaňským ohařem Fordem. "Chovám ho kvůli loveckým účelům. Je úžasný: učenlivý, klidný a pohodový pes," chválila s úsměvem svého sedmiměsíčního společníka chovatelka, která tohoto nejmenšího ze všech ohařů připravuje pro Myslivecké sdružení Rozkoš.

Požadavky na psy se liší podle typu honitby
Jednotlivá myslivecká sdružení by měla mít k dispozici psy podle toho, do jaké bonity je daná honitba zařazená a jaká zvěř se tam převážně vyskytuje.
"To znamená, že kde je drobná zvěř, musí být ohaři, kde se loví spárkatá zvěř, musí být pes s barvářskými nebo lesními zkouškami, aby mohl dosledovat jelení, srnčí nebo černou zvěř," vysvětluje Josef Čečetka.

Temperamentní, ale potřeboval by vychovat
Jaroslav Čechura psům kontroloval zuby, světla, změřil jejich výšku v kohoutku, klasifikoval srst, její zbarvení a chování psa. "Temperamentní. Potřeboval by trochu vychovat. Berte ho do hospody, třeba i na návsi můžete udělat svod vesnických psů, aby si zvykl na společnost," komentoval chování jednoho z prvních posuzovaných zvířat.

V umělé noře se kontaktu s liškou nedočkají
Už 18. května se v Bohuslavicích budou konat jarní zkoušky vloh a na červen je naplánováno norování v umělé noře Ostaš. "Chovatelé jezevčíků nebo teriérů si je určitě budou chtít zacvičit na noře, aby je mohli používat k tlumení počtu zvěře škodící myslivosti. Patří k nim lišky, rozšiřuje se u nás psík mývalovitý, což je šelma, která nám působí veliké škody na drobné zvěři. Jedná se samozřejmě o bezkontaktní norování, ale každý majitel si toho psa musí připravit, aby alespoň trochu věděl, co ho pak v noře čeká," říká Josef Čečetka.

Lajka se učí od kopova
Mezi více než čtyřmi desítkami psů byla i půlroční západosibiřská lajka, kterou pod Ostaš přivezl z Martínkovic Jaroslav Novotný. "Je to všestranný pes, který může dosledovat černou zvěř nebo i aportovat zajíce či pernatou," vyjmenoval klady světle zbarveného Arnyho jeho chovatel.
"Je to odolný pes, kterému vyhovují třeba i zimní podmínky. Mám doma ještě kopova Baka, od kterého sbírá zkušenosti. Už byli spolu na dosledech černé zvěře," dodal Novotný.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.