Přihlásit

Zajíců je málo. Za chvíli budou jen v zoo (5+2 dny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Počty zajíců už dávno poklesly pod minimální stavy. Podle myslivců za to může neplodnost, ale také situace v přírodě, souvislá pole a černá zvěř.

BLANENSKO A BOSKOVICKO
Rok od roku zaznamenávají myslivci menší a menší odlov zajíců. Zatímco v minulosti jich střelili i více než tři stovky na jednom honu, za celý loňský rok to bylo 320 kusů na celém území okresu.
"Při 75 honitbách a výměře přes sedmdesát tisíc hektarů je to bída. Na druhé straně padlo více než tisíc lišek a téměř čtyři tisíce divočáků. To o něčem vypovídá. Druhým problémem je scelování lánů a rozorání mezí. Na velkých polích řepky nebo kukuřice zajíc nenachází žádnou obživu," řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslav Zelený.
Jak podotkl, na nízké stavy zajíců má vliv i neplodnost. "Populace je pořád stejná a mezi sebou se kříží malé množství kusů," uvedl. Podle jeho slov se snaží myslivci populaci oživit, ale je to finančně náročné. "Jeden zajíc stojí kolem čtyř tisíc korun. Tak kolik si jich můžete dovolit koupit. Deset? Vypustíte je do přírody, ale maximálně tím nakrmíte škodnou. Pár let zpátky se o to pokoušela myslivecká sdružení Nýrov a Bořitov, ale žádný velký efekt to nepřineslo," doplnil jednatel.
Nejvíce zajíců se v současné době pohybuje v oblasti tzv. Hitlerovy dálnice. Tedy okolo Lysic, Drnovic, Svitávky, Vanovic a Chrudichrom. "Například v Lysicích se drží v sadech, v rybízech, ale u nás, kde jsou jen velké lány, nemá zajíc vhodné prostředí," doplnil muž, který je zároveň členem mysliveckého sdružení Lhotky Černá Hora.
Na dnešní dobu rekordních devětatřicet zajíců střelili v loňském roce myslivci z Chrudichrom. "Máme tady pro ně lepší podmínky. Nejsou tady studené lesy a velké lány. Navíc hodně lovíme škodnou. Jen loni to bylo například dvacet lišek. Celou zimu tady nejsou divočáci," řekl předseda tamního mysliveckého sdružení Pavel Staněk.
Úspěšní jsou i ve Vanovicích. "V rámci Malé Hané, okolo bývalé dálnice, mají zajíci klid. Hlavně se ale snažíme o zvěř starat. V zimě poctivě přikrmujeme, v létě, kdy se krajina stává pouští, zase máme zbudované napáječky. Další plus vidím v tom, že tady nevede žádná frekventovaná silnice, kde končí také spousta kusů," svěřil se předseda Mysliveckého sdružení Vanovice Pavel Sládek.
Jak přiznal, v jeho sdružení také nesklouzli k tomu, aby upřednostnili "plné mrazáky" před tím, co je venku. "Jak začalo zajíců ubývat, lov jsme omezili. Prakticky střelíme jen pár kusů na ples. To je také důvod, proč jsou stavy u nás takové, jaké jsou. I když malé, tak pořád lepší než u jiných sdružení," doplnil.
Jak uvedl Jaroslav Zelený, stejně jak v minulosti vymizeli králíci, koroptve a bažanti, podobný osud hrozí i zajícům. "Pokud to bude takhle dál pokračovat, směřuje vše k tomu, že se na zajíce za pár let budou chodit děti dívat jen do zoo, tak jak je to nyní například v případě tetřeva," dodal.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.