Přihlásit

U Veselí řádí pytlák, a ne poprvé (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nelegální střelci míří na všechno, co se hýbe

Žďársko
Roční srnče zastřelil pytlák v lese zvaném Holetín u Nového Veselí. Pátrají po něm jak myslivci, tak policisté, kterým myslivecký spolek případ ohlásil. "Dosud neznámý pachatel v lokalitě usmrtil přesně nezjištěnou zbraní roční mládě srnce obecného. Stalo se tak v době hájení zvěře. Pytlák způsobil mysliveckému sdružení Nové Veselí - Matějov škodu ve výši 13 900 korun," potvrdila informaci krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Případů je více
"Zatím jsme se nic nedozvěděli, ale obávám se, že se pachatele nepodaří dohledat," sdělil hospodář mysliveckého družení Nové Veselí - Matějov Jiří Danihel. Podle jeho slov se za poslední týdny jednalo už o druhý případ upytlačeného srnce.
"Ten první případ jsme nehlásili, protože nalezené pozůstatky zvěře byly už starší a roztahaly je po okolí lišky," poznamenal hospodář Danihel. Myslivci v okolí Nového Veselí zpozorněli už závěrem loňského roku. V lese na Silvestra našli krev a stopy, jak odtud někdo zvěř táhl směrem k silnici.
"Domníváme se, že i v tomto případě se jednalo o upytlačený kus," dodal Jiří Danihel s tím, že ačkoliv poté lokalitu pozorněji sledovali, nezjistili nic konkrétního.
Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou Oldřicha Sedláře je nejnovější pytlácký čin u Nového Veselí o to horší, že zvíře bylo střeleno v době hájení. Nyní jsou srny březí, takže při případném usmrcení se vzniklá škoda násobí počtem nenarozených mláďat.
Oldřich Sedlář se rovněž domnívá, že pytlákem, který srnčí u Nového Veselí postřelil, nemohl být myslivec, a už vůbec ne z okolí.
"V době hájení by žádný myslivec nestřílel, navíc zvíře bylo zasaženo tak, že muselo dlouho a bolestivě umírat. A z místních by to už vůbec nikdo nemohl být, protože to by riskoval,že ho někdo uvidí,což by znamenalo konec jeho myslivecké činnosti," uvedl Oldřich Sedlář.
Podle jeho názoru za lesním pychem nestojí s největší pravděpodobností jedinci, ale gangy, které "pracují" na objednávku. Tomu nahrávají i předešlé případy v okrese,kdy bylo na jednom místě nalezeno větší množství zvířecích vývrhů, případně i odhozené pytle s kůžemi a hlavami s trofejemi. "Větší organizovaná skupina se v terénních autech, jejichž stopy v honitbách často nacházíme, sjede na jedno místo, kde pak nepotřebné zbytky odhodí. Odvezou si jen čisté maso, které pak výhodně zpeněží, protože zvěřina je v restauracích velice žádaná. A hosté nevědí, že nebyla veterinárně vyšetřená, protože nebyla legálně střelená, a že se tedy vystavují riziku případných zdravotních komplikací," poznamenal Sedlář.

Úbytek srnčího
Řadu nálezů ve svých honitbách ale myslivci policii nehlásí, a to i proto, že objasněnost podobných činů je nízká. Usvědčenému pachateli hrozí za přečin pytláctví až dva roky odnětí svobody.
"Vždycky říkám, že ohlásit policii by se měly všechny případy pytláctví či pokusu o něj, aby policisté měli přesný přehled. Na celkovém počtu zvěře v honitbách je pytláctví dost znát, například srnčího v přírodě kvůli pychu citelně ubývá," dodal jednatel mysliveckého spolku Sedlář.
Jeden z posledních policii ohlášených případů se stal loni začátkem podzimu u Měřína na Velkomeziříčsku, kde myslivci v pytli odhozeném v poli nalezli zbytky šesti kusů srnčího - zvěř ale mohla být upytlačena jinde.
Nelegální lovci v loňském roce řádili kromě jiného i u Kadolce na Velkomeziříčsku nebo o obce Rudolec na Žďársku. Několik případů se stalo rovněž v honitbách na Velkobítešsku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.