Přihlásit

Losi plavali ve Vltavě na okraji Budějovic (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Budějovice
Hned z několika stran se včera do redakce Českobudějovického deníku sbíhaly informace o pohybu dvou losů u krajského města.
Už pár desítek minut potom, co zvířata zmizela z dohledu policistům u Stecherova mlýna, dostala redakce informaci od čtenářky Vandy Doudové. Poslala elektronicky fotografii, kterou pořídil její otec Václav Hrubý na silnici mezi Boršovem a obcí Homole. "Při jízdě automobilem zkratkou z Homol do Boršova mi přebíhalo přes cestu velmi impozantní zvíře. Nevypadalo to ani jako srnec, ani jako jelen, ani jako kráva a tak mne zaujalo. Zastavil jsem a vytáhl mobilní telefon," popsal své setkání s losem Václav Hrubý. "Zvíře běželo po polích směrem od řeky Vltavy do Černého Dubu. Bohužel než jsem stačil zastavit a vyfotit ho, bylo už bohužel poměrně daleko a tak je fotka nekvalitní," posteskl si Václav Hrubý, ale zdůraznil, že setkání s losem byl stejně nevšední zážitek, protože ho ve volné přírodě předtím viděl pouze ve Švédsku. Čtenářova dcera Vanda Doudová se ale s losem setkala před několika lety mezi Doudlebami a Střížovem. "Já losa viděla před několika lety mezi Doudlebami a Střížovem, zdálo se mi, že to není možné a že mě šálí zrak. Ale potom psali v novinách, že k nám zabloudil a že ač tu běžně nežije při migraci sem občas zavítá," uvedla Vanda Doudová a připojila, že los tehdy vyběhl za soumraku z křoví jen pár metrů od ní. Podle myslivce z Komařic Oldřicha Tripese nyní losi migrují mezi Lipenskem a Třeboňskem, kde trvale žijí. "Je to překrásná zvěř," dodal.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.