Přihlásit

Myslivci si vjeli do vlasů. Cestu ven hledají právníci i vedení Blatnice (Dobrý den s kurýrem)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Spor Myslivecké sdružení Roháč versus Spolek Antonínek zaměstnává zastupitelstvo Blatnice

BLATNICE POD SV. ANTONÍNKEM
Založení nového mysliveckého sdružení Spolek Antonínek, který tvoří členové Honebního společenstva, majitelé pozemků a občané Blatnice pod Svatým Antonínkem, provází stále silnější pochybnosti.

Jádrem problému je způsob, jakým Spolek Antonínek získal potřebné hlasy a od 1. dubna ovládl blatnickou honitbu. Někteří myslivci z Roháče by dnes svůj dobrovolný podpis k přestupu nejraději vzali zpět. I když se okolnosti vzniku nového mysliveckého sdružení propírají v obci ze všech stran, nahlas to nespokojení myslivci z Roháče neřeknou.
Důvod je prostý. Zveřejnění jména by odhalilo, kdo všechno uvěřil dopisu, který myslivcům napsal loni v listopadu někdejší kolega z Roháče, dnes starosta Spolku Antonínek a blatnický zastupitel Dušan Soviš.
V písemnosti, kterou má DOBRÝ DEN k dispozici, mimo jiné uvádí: "Nikdo nemá v žádném úmyslu poškodit myslivecké sdružení a naopak je naším cílem snížení nájmu za honitbu a pokračování nájmu mysliveckého sdružení." A výsledek? Nájemní smlouva s Roháčem se nakonec neuzavřela. Soviš dnes vede Spolek Antonínek a Roháč už v lesích kolem obce hospodařit nesmí. Spor myslivců je v Blatnici natolik vážný, že se přenesl i na půdu zastupitelstva.
Vedení obce chce znát odpověď na otázku, jestli se situace může zvrátit ve prospěch Roháče, jehož členové v lesích hospodařili desítky let. "Za pomoci právníků zjišťujeme statut obce ve sdružení Roháč, které nyní zůstalo mimo hru. Zatím nevíme, jestli obec Blatnice byla a zůstala členem Honebního společenstva. Chybí nám totiž podklady a bývalý starosta příliš komunikativní není," říká místostarostka Svatava Blahynková.
"Myslivecké téma" se otevřelo také přímo na jednání zastupitelstva. Zatímco Dušan Soviš situaci na veřejném fóru odmítl komentovat - zastupitelům pouze řekl, že se nemíní veřejně vyjadřovat - jednatel Roháče a zastupitel Antonín Hanák se před vedením obce a sálem se zhruba stovkou obyvatel rozpovídal. Za emotivní projev sklidil bouřlivé ovace.

Nic než podraz?
"Nově zvolené Honební společenstvo zneužilo plné moci, které mu občané v dobré víře podepsali ve prospěch Mysliveckého spolku Roháč. Na tomto přečinu ovládli pod vedením Dušana Soviše Honební společenstvo a dále pronajali honitbu sami sobě. Není náhodou, že již se značným předstihem, konkrétně 7. března 2013, byl zaregistrovaný Spolek Antonínek na ministerstvu vnitra," hřímal před lidmi zastupitel Antonín Hanák. "Tomuto kroku předcházelo vypracování stanov nového spolku, což zabere nemalý čas, takže na přípravách se pracovalo již v únoru. Po tuto dobu tahali Myslivecké sdružení Roháč za nos s tím, že vše, co dělají, tak dělají pro něj, a ještě to dali písemně. Ze strany Mysliveckého sdružení Roháč je jejich počin chápán jako podraz, potažmo podraz na členy Honebního společenstva, tedy občany obce, kteří Dušanu Sovišovi podepsali plnou moc na zastupování na valné hromadě."
O zániku tradiční myslivosti v Blatnici, což podle Hanáka neuzavřením nájemní smlouvy s Roháčem už nastalo, nemůže být podle Dušana Soviše řeč.
"V současnosti máme okolo třiceti členů, což je stejný počet jako v bývalém sdružení Roháč. Máme otevřený přístup k dalšímu přijímání občanů z obce a z bývalého sdružení Roháč. Majitelé pozemků v Blatnici chtějí provozovat myslivost jako svůj koníček v duchu prvorepublikových tradic, nikoliv lidovou socialistickou nedemokratickou a nesvobodnou myslivost, jako tomu bylo dosud," sdělil.
"Jak vidíte, spor mezi blatnickými myslivci je klasickým případem, v němž jedno tvrzení střídá a vyvrací další tvrzení. Problém je to zauzlený, a proto ho budou muset posoudit právníci. Za obec byla vyřešením pověřena místostarostka Svatava Blahynková," reagoval starosta Vladimír Hanák.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.