Přihlásit

Psí vyhláška a myslivci (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Píši tuto připomínku v zájmu myslivosti v okolí Českých Budějovic.
Magistrát města České Budějovice nedávno opět zpřísnil podmínky pro pohyb psů po městě, zejména v parcích. Nic proti tomu, má na to jistě právo. Přísnější vyhláška ale nemůže vytlačovat pejsky myslivcům do honiteb, tam platí zákon, který pohyb psů také omezuje.
Již před přijetím zmíněné vyhlášky byla častá výmluva chovatelů psů, kteří volně pobíhali po polích a lukách v okolí města: "Ve městě nemohou, tak jdou do volné přírody za město, aby se trochu proběhli a vyprázdnili!" Majitelům psů vůbec nevadilo, že podobný přístup zakazuje zákon, myslivečtí hospodáři a myslivecké stráže mohli domlouvat a vysvětlovat - vše marné. Lépe na tom nejsou ani honitby, kde je mnoho chat a rekreačních chalup.
Ale nejhůře je na tom okolí Roudného, Hrdějovic a podobných míst, kde procházka kolem řek je pro pejskaře snadno dosažitelná a lákavá.
Vyhláška města je vyhláška, ale zákon je zákon: Je to § 10 zákona 449/2001, který budou muset myslivecké stráže tvrději vyžadovat.
Nemohou dopustit, aby majitelé psů považovali zpřísnění vyhlášky ve městě za právo pouštět své miláčky do volné přírody.
Oldřich Tripes, Komařice


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.