Přihlásit

Myslivci vybudovali v oboře Sovinec naučnou stezku (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrch Sovinec je kopec nedaleko Fryčovic v okrese Frýdek Místek v nadmořské výšce 353 metrů nad mořem. A Sovinec se také jmenuje obora, která leží pod kopcem.

Fryčovice
V oboře Sovinec na Frýdecko­místecku chovají myslivci z mysliveckého sdružení Fryčovice jelence viržinského (běloocasého). Letos si připomínají už pětadvacet let od založení obory. Ta je přístupná i veřejnosti.
A aby se návštěvníci mohli nejen podívat, ale dozvěděli se i něco zajímavého, zřídili myslivci v oboře naučnou stezku. Její slavnostní otevření se uskuteční tuto sobotu, 11. května, v 15 hodin.
Kdo dorazí, může ochutnat i dobroty z myslivecké kuchyně nebo si odvézt na památku pamětní minci, kterou nechalo vyrazit myslivecké sdružení na podporu chovu jelence viržinského.
Obora vznikla v roce 1988, má devadesát hektarů. O rok později tu bylo vypuštěno prvních pět kusů zvěře, pocházející z Finska.
Dnes zde je už na sto dvacet kusů jelence. Mimoto zde myslivci mají ještě v tříhektarové obůrce divoká prasata. Za pětadvacet let se fryčovickým myslivcům podařilo vybudovat velice kvalitní chov, za poplatek zde mohou zájemci ulovit velice pěknou trofejovou zvěř.
Každý rok se v oboře Sovinec najdou dva tři jeleni v medailové bodové hodnotě. Nejsilnější bodová hodnota trofeje uloveného jelena je 378,6 b CIC, což už je zlatá medaile a navíc národní rekord, nejsilnější shozy dosáhly 432,7 b CIC. Naučnou stezku tvoří pět zastavení s informačními tabulemi. Návštěvníci se zde dočtou o zvěři i rostlinách a dalších zajímavostech, které mohou při své návštěvě obory vidět. Je tu ještě myslivecká chata Hůrka, kaple sv. Huberta a zvonička, vysvěcená v roce 2008.
Vybudování stezky má také další cíl, provést návštěvníky obory po vytčené trase. Zvěř tak nebude rušena.
Někteří lidé totiž při prohlídce v oboře nerespektují potřebná pravidla ohleduplného chování.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.