Přihlásit

Šumavská divoká prasata jsou v zimě líná, spoléhají se na myslivce (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumava
O divokých prasatech se říká, že dlouho nevydrží na jednom místě, že za noc naběhají desítky kilometrů. Jenže o šumavských divočácích to v zimě rozhodně neplatí, ti jsou líní na krok. Potvrzuje to unikátní projekt telemetrie černé zvěře.
Zdržují se poblíž míst, kde najdou potravu. Ve většině případů jde o přikrmovací zařízení postavená lesníky. Veškerý jejich aktivní život během zimních měsíců obnáší pouze návštěvu krmeliště a následný odpočinek. Neudělají zbytečný krok navíc, a za den tak ujdou sotva několik stovek metrů - tak lze podle mluvčího Správy NP a CHKO Šumava Pavla Pechouška shrnout první dílčí výsledky unikátního výzkumu s názvem Management zvěře na Šumavě a v Bavorském lese, který na území Národního parku Šumava realizuje Jihočeská společnost pro ochranu přírody a myslivost, o.p.s., ve spolupráci s Bavorským mysliveckým svazem a Fakultou lesnickou a dřevařskou České zemědělské univerzity v Praze. Partnerem projektu je právě Správa NP a CHKO Šumava.
Šest divočáků dostalo na krk speciální obojek, který přesně sleduje to, co prase celý den dělá a kde se pohybuje. Odborníci tak sledují jejich život v přímém přenos, a tak už mohou hodnotit. "Ani jediný ze sledovaných divočáků nehledal potravu mimo krmeliště, netrávil čas hledáním přirozené potravy v lese nebo na loukách. K přežití zimy jim stačilo pouze to, co jim nabídli myslivci," shrnul dosavadní poznatky Miloš Ježek z České zemědělské univerzity v Praze. Území Národního parku Šumava je jednou z prvních oblastí v rámci Evropy, kde tento unikátní projekt funguje. Cílem celého projektu je doporučit efektivní opatření vedoucí k redukci početnosti černé zvěře, minimalizaci škod, které působí na zemědělských plodinách, a též k omezení konfliktů s činnostmi člověka.
"Jak ukazují předběžné výsledky, myslivecký management bude zřejmě hrát výraznější roli v životě divokých prasat, než jsme si dosud mysleli. Očekáváme, že s příchodem jara budou divočáci svoji aktivitu zvyšovat. Jsme zvědavi, zda se nám podaří potvrdit, či naopak vyvrátit historky slýchané mezi myslivci při posledních lečích a různých diskusích o vlastnostech černé zvěře, týkající se zejména její nestálosti a schopnosti urazit během noci několik desítek kilometrů, a mnoho dalších argumentů, jimiž se myslivci brání otázkám, proč s přemnoženými divočáky nic nezmůžou," řekl Ježek.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.