Přihlásit

Unikátní výstava pravěkých zvířat začala v Plzni (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V Západočeském muzeu v Plzni byla zahájena výstava Giganti doby ledové. Obdivovat můžete pravěká zvířata v životní velikosti a také dokonalé provedení tehdejších lidí-lovců.

Ve středu 8. května byla v budově Západočeského muzea v Plzni pro veřejnost zpřístupněna unikátní výstava, na které se prostřednictvím trojrozměrných modelů a doprovodných textů můžete seznámit s největšími obyvateli naší planety v době ledové.
"Všechny vynikají reálným zpracováním. Jsou zde zastoupeny druhy, které vyhynuly před 10 tisíci lety vlivem klimatických změn, ale i ty, které vyhynuly před "pár stoletími" rukou člověka. Návštěvníci se tak mohou těšit například na mamuta, pravěkého jednorožce, ptáka moa nebo šavlozubého tygra. Každé zvíře je navíc zasazeno do scenérie, která imituje prostředí, ve kterém žilo," uvádí se v pozvánce na výstavu.  

Lov medvěda jeskynního
Tento gigantický tvor byl asi o třetinu větší než současný evropský medvěd hnědý. Vážil kolem 400 kg, někteří odborníci se ale domnívají, že někteří samci mohli dosáhnout hmotnosti až 1000 kg. Kromě masa si pochutnal i na rostlinách.
Na výstavě je názorně ukázáno, jak asi mohl probíhat lov na medvěda. Nutno podotknout, že vyobrazení lovců je skutečně velice zdařilé. Jakoby na vás hleděli opravdoví, živí lidé. Je to především díky očím, které jsou mistrovsky zvládnuté. Srandovní velebobři
Zajímavé jsou také dva modely severoamerických velebobrů. Tento hlodavec dosahoval délky až 2,5 metru a vážil od 60 do 100 kg. Žil především v mokřadech a jeho řezáky dosahovaly délky až 15 cm.
"Tatínku, podívej, ty jsou srandovní," komentovala malá holčička dva modely velebobrů.

Hyeny žerou maso
Nebezpečně a rozzuřeně působí dvě hyeny jeskynní, které zrovna "porcují" svůj úlovek. Tyto šelmy dosahovaly délky 1,5 metru a vážily od 60 do 100 kg.
Je pravděpodobné, že poměrně často přicházely do kontaktu s tehdejšími lidmi, kteří je pak zobrazovali na stěnách jeskyní.

Radlice na sníh
Největším exponátem je samozřejmě mamut, který dosahoval výšky přes 4 metry a měl kratší nohy než současní sloni. Zajímavé jsou ale jeho kly, které jsou ohnuté směrem k sobě. Mamuti je používali jako radlici k odhrabání sněhu. Před zimou a nepřízní počasí je chránila srst, dlouhá od 20 do 60 cm.
Pro děti je na výstavě připravené i malé zpestření, kdy si v provizorním pískovišti mohou najít a očistit trilobit.

Výstava, která je opravdu velice zajímavá a poutavá, potrvá do 23. června.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.