Přihlásit

Zachraňte půdu, vyzývají zemědělci (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava
Orné půdy je čím dál méně a pokud se hospodaření s ní nezlepší, hrozí nám nedostatek domácích potravin, varují zemědělci. Jih Moravy přišel za posledních dvanáct let o čtyřicet tisíc hektarů půdy. Kvůli špatnému hospodaření se tam přemnožila černá zvěř a škody způsobuje také eroze.
Petici Za obnovu zemědělské krajiny podepsaly už desetitisíce lidí. Teď se její iniciátoři snaží ovlivnit členy Evropské komise, kteří plánují zemědělskou politiku na dalších sedm let. "Problém je úbytek typických druhů rostlin a živočichů, rozsáhlá eroze půdy a nedostatečná schopnost krajiny čelit nedostatku srážek nebo naopak rostoucímu množství přívalových dešťů," shrnul jeden z autorů petice Zdeněk Vermouzek. K petici se připojila agrární komora a Českomoravská myslivecká jednota. "Od roku 1920 ubyla ze zemědělského využívání výměra téměř jednoho kraje," podotkl předseda agrární komory Jan Veleba.
Jihomoravská orná půda mizí často také kvůli nové výstavbě. Ustoupila průmyslovým zónám, satelitním městečkům, infrastruktuře nebo supermarketům.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.