Přihlásit

Dar mysliveckému sdružení (Otázky a odpovědi z praxe)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecké sdružení (nezisková organizace) dostala od českého s. r. o. finanční dar ve výši 25 000 Kč, určený k financování své činnosti. Jaké vyplývají daňové povinnosti tomuto mysliveckému sdružení? Stačí zahrnout tento finanční dar do příjmů anebo je sdružení povinno platit daň darovací?

Jak vyplývá z ustanovení § 18 odst. 2 písm. a) ZDP, předmětem daně z příjmů, mimo jiné, nejsou příjmy získané darováním nemovitosti nebo movité věci anebo majetkového práva, a to z toho důvodu, že tyto příjmy jsou předmětem darovací daně. To znamená, že z pohledu daně z příjmů bude tento dar vyloučen za základu daně a nebude tak vůbec posuzován.
Jedná se ale o příjem, který je předmětem darovací daně a tak je nutné zkoumat tento finanční dar z pohledu této daně. Určitě je na místě zkoumat, zda se nejedná o dar osvobozený od darovací daně. V souladu s § 20 odst. 4 písm. a) ZDDPN je od daně darovací osvobozeno nabytí majetku právnickou osobou se sídlem v tuzemsku nebo na území jiného evropského státu, založenou nebo zřízenou k zabezpečování činnosti v oblasti kultury, školství, výchovy a ochrany dětí a mládeže, vědy, výzkumu, vývoje, vzdělávání, zdravotnictví, sociální péče, ekologie, ochrany opuštěných zvířat nebo ohrožených druhů zvířat, tělovýchovy, sportu a požární ochrany, je-li bezúplatné nabytí majetku určeno na zabezpečování uvedené činnosti. Neznám samozřejmě konkrétní znění stanov tohoto sdružení, ale pokud bychom vyšli například ze stanov Českomoravské myslivecké jednoty o. s. (dále jen "ČMMJ"), potom hlavním posláním ČMMJ je zachování a ochrana přírody a krajiny a v ní volně žijící zvěře a myslivost, která je systematicky propojenou řadou činností na úseku chovu a ochrany zvěře, včetně péče o trvalý rozvoj těchto hodnot. Domnívám se proto, že podmínky pro osvobození od darovací daně by v tomto případě měly být splněny. Mysliveckému sdružení by tak měla vzniknout pouze povinnost uvést tento dar do daňového přiznání, které je v souladu s § 21 odst. 1 písm. d) ZDDPN povinno podat do 30 dnů ode dne, v němž uplynul kalendářní rok.

Související předpisy:
* § 20 odst. 4 písm. a) ZDDPN
* § 18 odst. 2 písm. a) ZDP
Autor: Ing. Zdeněk Morávek

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.