Přihlásit

Orli mořští hnízdí na Tachovsku, mláďata mají kroužky (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tachovsko
Jako o výsadě hovoří ornitologové a ochránci přírody o tom, že se u nás v regionu usadili vzácní dravci. Jde o orla mořského, který zde ještě před dvaceti lety byl velikou vzácností. Dravec, největší mezi orly u nás, byl v minulosti vyhuben jako většina dravých u nás žijících velkých druhů ptáků. Orel mořský se začal do Čech vracet před třiceti lety až díky sokolníkům a ochráncům přírody z Německa. Na Tachovsko se podle ornitologů začali stěhovat z jihu Čech. Loni na jednom z hnízd našli jedno mládě. Letos byli při kroužkování úspěšnější.
"Kroužkovací sezona je v plném proudu a jako každý rok, tak i letos jsme se vydali na kontrolu hnízd orla mořského," uvedl Karel Makoň, ornitolog a ochránce přírody z plzeňské Záchranné stanice živočichů.
V rámci Plzeňského kraje drží náš region primát v počtu hnízd velikého dravce. Konkrétní hnízdiště však ornitologové z pochopitelných důvodů pečlivě tají. Orli mořští jsou sice rozšířeni po celém Plzeňském kraji, ale na Tachovsku se vyskytuje nejvíce. Dále sídlí v Sedmihoří, na Nepomucku a ve vojenském újezdu v Brdech.
Orel mořský původně osídloval jen mořské břehy, nevyhýbá se ale i vnitrozemským vodám. Podle pozorování na Tachovsku ornitologové soudí, že zde mohou být ještě další dvě hnízda. "Ze čtyř námi sledovaných lokalit byly dvě obsazeny hnízdícím párem s mláďaty. Na dvou hnízdech jsme pak okroužkovali speciálními odečítacími kroužky celkem čtyři mláďata," dodal ornitolog.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.