Přihlásit

Pytláci jsou dobře vybaveni. Policie se nebojí (Zlínský kraj)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci v celém regionu nacházejí u cest vyvržené vnitřnosti i kůže. Pytlákům hrozí za nepovolený lov až dvouletý pobyt ve vězení

Zlínský kraj
"Našel jsem zbytky po pytlácích přímo u výjezdu na kraji lesa. Ležely tam vnitřnosti i kůže. Jednou jsem viděl i běh srny. Je to nechutné, co si pytláci dovolí," rozčiluje se Pavel Damián ze Všeminy na Zlínsku.

Viníci unikají
Také v katastrech obcí Nevšová a Lipová se myslivecká stráž s touto zavrženíhodnou činností setkává. "I u nás byla nalezena srnčí zvěř prokazatelně usmrcená střelnou zbraní," popsal člen myslivecké stráže Mysliveckého sdružení Lipová­Haluzice Jiří Juřík. Pokud zraněná zvěř odběhne, nemá ji pytlák v mnoha případech čas či chuť hledat.
Viníci stále unikají spravedlnosti. Předseda Mysliveckého sdružení Rusava Pavel Sedlák velmi pochybuje i o potrestání pytláků v revíru kolem Rusavy na Kroměřížsku. "Myslím si, že pytláctví je i u nás, ale spíše jej dělají lidé, kteří les dobře znají. Je mi z toho smutno," dodal s hořkostí v hlase.
Místa po výstřelu přitom myslivci pravidelně kontrolují a procházejí. Hlavně v době, kdy se v okolí lesa vyskytuje větší množství lidí.
"Ale stejně jsme se už s vývrhem také setkali," poznamenal předseda Mysliveckého sdružení Javořina Halenkov Josef Kulčák ze Vsetínska. Co vlastně hrozí pytlákům v případě, že jsou dopadeni, z pytláctví usvědčeni a je jim vyčíslena způsobená hmotná škoda?
"Výše trestu se odvíjí od hodnoty ulovené zvěře," uvedl mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental. "Do pěti tisíc se jedná o přestupek, pokud hodnota upytlačené zvěře přesáhne tuto částku, může hrozit pachateli trestného činu i dvouleté odnětí svobody," zmínil Mergental.
Poznamenal, že policie se snaží spolupracovat s lesními správami, mysliveckými sdruženími i rybářskými svazy. "Jejich informace jsou pro nás velmi podstatné. Hlavně oznámení, kde nalezli zbytky uhynulého zvířete, jeho vnitřnosti či kůži," přiblížil uherskohradišťský mluvčí. Policie prý kontroluje lesní úseky a lokality, kde k pytlačení dochází. "Zároveň kontrolujeme pohyb vozidel v noci na lesních úsecích," varoval policejní mluvčí Mergental.

Technika stojí na straně zločinu
Pytláci však bývají velmi dobře vybaveni a lstiví. "Využívají motorových vozidel, umělého osvětlení a dokonce laserového nočního vidění," uvedl Jiří Juřík z myslivecké stráže Mysliveckého sdružení Lipová-­Haluzice.
Zmínil, že pytláci se neštítí lovit ani po zimě zesláblou zvěř, která třeba u silnice za příkopem hledá skromnou potravu. Upytlačenou zvěř pak obvykle odváží jiné domluvené auto. V tomto vozidle již zbraň není, aby případné kontrole mohli pytláci říct, že zvěř našli.
Zdůraznil současně, že podle zákona každý kus přepravované zvěře, který není označen nesnímatelnou plastovou plombou, je získaný nelegálně.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.