Přihlásit

Na silnicích Znojemska hynou stovky zvířat (Znojemský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přes silnice přebíhají psi, kočky, žáby, zajíci, ale i nebezpečnější divočáci či srny. Srážky s velkými zvířaty jsou pro řidiče velmi nebezpečné

Znojemsko
Mrtvý zajíc, přejetý ježek či žába, sražená kočka, srna i divočák. S mrtvými domácími, ale především divokými zvířaty se lze prakticky denně potkat na silnicích Znojemska. Přestože přesný počet zvířat, která uhynou po střetu s auty, nelze zjistit, protože žádná taková agenda jednoduše neexistuje, dá se říci, že na silnicích regionu takto zahynou ročně stovky zvířat. Některé se dostanou do ruky myslivců, jiné do kafilerie, drobnější zvířata pak především na frekventovaných silnicích kola aut, zvláště pak těžkých kamionů, prostě rozjezdí.

Nejnebezpečnější jsou pochopitelně střety s velkými a těžkými zvířaty. Například se srnami, jeleny či divočáky. Při nich obvykle dochází i ke zranění lidí v autech.
"V loňském roce jsme jako dopravní nehodu takto vyšetřovali celkem devětapadesát případů střetu auta se zvířetem. Při těchto nehodách se lehce zranili dva lidé," uvedl šéf znojemských dopravních policistů Robert Pešek.
Policisté letos k podobným nehodám vyjížděli od počátku roku do konce dubna již třináctkrát. "Také letos už evidujeme dva lehce zraněné lidi," dodal Pešek.
Policisté upozorňují, že pojišťovny hradí škody na autech pouze v případě, že má řidič kromě zákonného pojištění zaplacené také havarijní pojištění.
Podle vedoucího odboru životního prostředí znojemského městského úřadu Jaromíra Mičky nelze přesný počet zvířat, která zahynou pod koly aut, jednoduše zjistit. "Evidujeme obecně úhyny zvířat, z čehož nepoznáme, zda jde o úhyn na silnici či mimo ni. Ročně na Znojemsku uhyne asi tisíc tři sta zvířat. Hovoříme o jelení a srnčí zvěři, bažantech a zajících," naznačil Mička.
Podle úřadů je jedním z nejnebezpečnějších úseků silnic v regionu mezi kasárenskou křižovatkou a Olbramkostelem a Vranovskou Vsí na silnici první třídy číslo 38. Tam dochází často i k dopravním nehodám v souvislosti se srážkou se zvěří. Srnu ale řidič může potkat prakticky kdekoli. Podle policie je zavádějící myslet si, že například na rovném přehledném úseku mezi Znojmem a Těšeticemi se nic podobného nemůže stát. I tam přes silnici někdy přeběhne nejen zajíc, ale i jelení zvěř. Na žáby, které v určité době putují přes silnice, upozorňují pracovníci Správy Národního parku Podyjí. "Například u Mašovic nebo mezi Čížovem a Bezkovem je místo, kde na žáby upozorňuje cedule. Sice tam pro žáby máme speciální přechody pod silnicí, ale některé si to namíří rovnou na asfalt. Prosíme proto řidiče, aby především v době od března do května, kdy mají žáby rozmnožovací proces, projížděli těmito místy velmi opatrně," sdělil mluvčí parku David Grossmann.
Autoškoly uchazeče o řidičský průkaz připravují i na situace, kdy se řidič může setkat se zvířetem na silnici. "Když řidič vidí u silnice srnku nebo zajíce, je ideální velmi zpomalit, pokud to situace dovoluje i na krok. Dá se použít zatroubení, případně zablikání na protijedoucí řidiče. Nejnebezpečnější je jízda v noci lesem. Především v úsecích, kde dopravní značka upozorňuje na výskyt zvěře, je vhodné snížit rychlost třeba na padesát kilometrů v hodině," naznačil nejvhodnější chování učitel autoškoly Marek Neuschl.
Odborník upozorňuje, že zajíci mají v oblibě poté, kdy přeskáčou silnici na jednu stranu, se třeba ihned otočit a běžet zpět.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.