Přihlásit

Novely zákonů (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vláda minulý týden schválila novely zákonů o zemědělství a o Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF) a současně podpořila poslanecké novely veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání. Našemu týdeníku to potvrdil vedoucí tiskového oddělení kabinetu Jakub Stadler.

První dvě normy mají přizpůsobit předpisy očekávaným nařízením Evropské unie souvisejícím se společnou zemědělskou politikou unie (SZP). Bez těchto změn by nebylo možné pro období 2014 až 2020 například vyplácet zemědělské dotace. Podle materiálu předloženého ministrem zemědělství Petrem Bendlem si připravovaná reforma SZP letos a v následujících dvou letech vyžádá od MZe a SZIF náklady přes 900 milionů korun. Náklady samotného ministerstva zemědělství pro období 2013 až 2015 lze v souvislosti se změnou dotační politiky odhadnout na 50 až 60 milionů korun, u fondu pak mají pro tříleté období dosáhnout výše 768 milionů korun. Náklady mají být způsobené například změnou systému vyplácení dotací a s tím spojeným přechodem na nový informační systém budou hrazeny z úspor v resortu, takže nemají zatížit státní rozpočet.
Novela je specifická, protože konečná podoba SZP dosud není známá a MZe při jejím vytváření musí pracovat s dostupnými pracovními verzemi změn unijních předpisů. České předpisy proto bude nejspíše nutné v blízké budoucnosti dále měnit podle toho, na čem se členské státy v Bruselu skutečně dohodnou. Podle Bendla totiž kvůli průtahům jednání v Bruselu nezačnou nová dotační pravidla nejspíše platit od příštího roku, který bude přechodným obdobím, ale až o rok později. K tomu, aby mohly návrhy komise začít platit, je musí schválit členské státy a Evropský parlament. Konečná podoba SZP by měla být oznámena v červnu.
Kabinet podpořil také novelu veterinárního zákona, kterou navrhli poslanci ze všech sněmovních stran vyjma VV. Podle ní by drobní chovatelé měli mít ze zákona možnost nově prodávat i maso z nutrií nebo balená vejce. Uživatelé honitby by pak měli získat právo prodávat ulovenou drobnou volně žijící zvěř, tedy bažanty, koroptve či zajíce, také na tržišti nebo v tržnici. Nyní ji mohou prodávat jen konkrétnímu spotřebiteli nebo maloobchodnímu prodejci.
Účelem novely je podle poslanců snížení administrativní zátěže chovatelů na minimální míru, která vyplývá z požadavků Evropské unie. "Pro drobné podnikatele v zemědělství se navrženými úpravami zjednoduší hospodaření," míní poslanci. Novelizovaná právní norma tak rozšíří sortiment pro prodej ze dvora. Dosud mají chovatelé zákonem povoleno prodávat pouze drůbež a králíky nebo jejich maso z vlastního chovu. Vejce pak smějí prodávat pouze nebalená. Novela současně zpřesňuje i požadavky na prodej syrového mléka a podle poslanců je "oprostí od nadbytečných povinností, co do vzorkování mléka, jeho četnosti a časovosti".
V poslanecké novele zákona o ochraně zvířat proti týrání byla pak zrušena pasáž, podle níž se za týrání považují i podkovářské úkony včetně úpravy kopyt, pokud nejsou prováděny odborně způsobilou osobou. Nyní platná úprava se podle poslanců "projevila jako příliš přísná a zatěžující" a předchozí stav byl dostačující.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.