Přihlásit

Lesní stezku pod Buchlovem zdobí sochy zvěře v životní velikosti (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Buchlovice (Uherskohradišťsko) 4. června (ČTK)
Lesní stezku pod hradem Buchlov na Slovácku zdobí ode dneška sochy zvěře v životní velikosti. Lidé uvidí zástupce zvířat typických pro pohoří Chřiby - daňka evropského, muflona, prasete divokého, jelena evropského, srnce obecného a lišky. Jejich autorem je slovenský řezbář Bronislav Petráš, který na někdy až několik set kilogramů vážících sochách pracoval tři měsíce.

"Jednalo se o 16 soch z dubového dřeva. Nejdříve jsem si je narýsoval na papíře. Všechno je z dílů, z jednoho kusu dřeva by to bylo velmi namáhavé. Je to skládačka, trochu technická záležitost a dost matematiky," řekl Petráš. Na sochy použil několik metrů krychlových dřeva. "Všechno jsem dělal v zimě. Nejtěžší byla manipulace s těžkými kusy dřeva, třeba jelen má asi 500 kilogramů, a pak dotažení detailů, aby sochy byly co nejvěrnější," dodal osmatřicetiletý Petráš, který se řezbařině věnuje 13 let.

Výroba a instalace soch stála téměř 400 000 korun, Lesy ČR získaly spolu s partnerskou organizací ze Slovenska dotaci z evropských fondů. Součástí projektu tak je i instalace informační tabule na stezku pod Buchlovem, kde jsou představeny Lesy Slovenské republiky. Naučná stezka Okolo Buchlova začíná i končí u parkoviště pod hradem. Je dlouhá tři kilometry a je na ní 11 cedulí s informacemi o ochraně přírody, dřevinách Chřibů a o místní historii.

Stezka nabízí nenáročnou pěší turistiku kolem hradu Buchlova a kaple svaté Barbory. "Chceme veřejnosti přiblížit práci lesníků a vytáhnout děti od počítačů do přírody i za poučením," uvedl ředitel Lesů ČR ve Zlínském kraji Martin Pavlíček.

Naučné stezky Lesy ČR už dříve vybudovaly například i v Lukově na Zlínsku a Bojkovicích na Slovácku. Nyní podle Pavlíčka ve Zlínském kraji opravují stezku na hřebenové trase Radhošť - Pustevny na Vsetínsku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.