Přihlásit

Do chrutí jdou divočáci s chutí (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci musí, chtě nechtě, čelit nebývalé populační explozi černé zvěře

Náměšť nad Oslavou
V hospodářském roce 2012 bylo na Náměšťsku uloveno 736 kusů černé zvěře. Jedná se o historicky nejvyšší odlov v tomto regionu. Také stavy srnčí zvěře stále velmi výrazně překračují stavy normované, minimálně dvakrát až třikrát. To jsou některé zajímavosti z desetiletého nájemního období většiny honiteb na Náměšťsku. O jejich výsledcích se mohla i nemyslivecká veřejnost seznámit na nedávné chovatelské přehlídce trofejí konané v prostorách náměšťského zámku.

Prase divoké
Vzhledem k tomu, že v žádné honitbě nedosahuje výměra lesních pozemků 1000 ha, nejsou v honitbách stanoveny minimální a normované stavy pro černou zvěř. Lov zvěře je povolen na základě výjimky dle zákona o myslivosti. V hospodářském roce 2012 bylo uloveno 736 kusů černé zvěře. Jedná se o historicky nejvyšší odlov na Náměšťsku. Bylo uloveno 15 bachyní, 188 lončáků a 533 selat. Těžiště výskytu černé zvěře je na Náměšťsku v honitbách kolem řek Chvojnice a Oslavy. Rekordních odlovů bylo dosaženo v honitbách LČR Chvojnice (117 ks) a Březník (111 ks). Potvrzuje se, že v lesních komplexech podél řeky Chvojnice má zvěř dostatek krytu a vzhledem k podílu listnatých dřevin v lesních porostech i dostatek potravy. Rok 2011 byl navíc semenným rokem pro dub i buk, takže v lesních porostech byl nadbytek kvalitní potravy pro černou zvěř. Semenný rok a nevýrazná zima 2011/2012 zapříčinily další populační explozi černé zvěře. Je nejvyšší čas, aby myslivci přistoupili k lovu černé zvěře zodpovědně a nebrali jej jako příjemné zpestření loveckých možností v honitbě a příspěvek zvěřiny pro členy sdružení. Že k tomu někteří uživatelé přistupují zodpovědně, je patrné i z instalace odchytových zařízení v některých honitbách. Přestože v minulých letech to byl pro řadu myslivců opovrhovaný způsob lovu černé zvěře, ze zkušeností uživatelů honiteb napříč Českou republikou je zřejmé, že je účinný. Je ale naprosto nezbytné přísně chránit dospělé kňoury, kteří zaručují správný průběh chrutí tím, že od tlup bachyní zavčas odráží slabé kňourky a lončáky, kteří by se z důvodů zachování genetických dispozic populace neměli chrutí účastnit.

Zajíc polní, bažant obecný a kachna divoká
V hospodářském roce 2012 nepatrně vzrostl odlov zajíce na 121 ks. Takový odlov na cca 15 tis. ha honební plochy je tristní. Vypadá to, že v našich podmínkách jsou početní stavy zajíce mnohem více závislé na zemědělském hospodaření a průběhu počasí než na myslivecké péči. Pokud se však k tomu přidá nezájem myslivců, nemůžeme se divit nízkým výřadům na společných lovech.
I v dnešní hektické době by si myslivci měli najít čas se věnovat dalším činnostem, které k myslivosti patří a předcházejí lovu. Péči o krajinu (výsadby remízků a jiných krajinných prvků, podpora tvorby biopásů), tvorbě napajedel, intenzivnímu lovu zvěře škodící myslivosti, cílenému přikrmování zaječí zvěře v zimních měsících, ad.

Ostatní druhy zvěře
Do této kategorie patří především lov zákonem povolené dravé zvěře. Lišky obecné bylo v roce 2012 odloveno 302 kusů, což je nejvyšší množství za posledních téměř 20 let a zároveň 2,5 násobek počtu ulovených zajíců. Při absenci vztekliny je jediným zdrojem redukce početního stavu člověk a lov lišek zabydlených v husté spleti melioračních kanálů, zemědělských družstev a opuštěných starých statků je velmi obtížný. Na chovatelskou přehlídku byla předložena jedna trofej lišky. Dosáhla bodové hodnoty pro udělení bronzové medaile.
V honitbě Jasenice byl odloven jeden jelen evropský. Jedná se o výjimečný odlov zvěře, která se v honitbách na severu Náměšťska v určité části roku objevuje, aby se pak na říji a zimu vrátila do honiteb na Bítešsku a Rosicku.

Péče o zvěř není nikdy dost
Bilancujeme-li uplynulé desetileté nájemní období, musíme konstatovat, že došlo k rekordním odlovům u veškeré spárkaté zvěře. Zatímco u srnčí zvěře došlo následně k poklesu odlovu a navýšení nad rekord z roku 2010 nelze v nejbližší době předpokládat, u daňčí zvěře stavy rostou a je možné, že i odlovy budou vyšší. Vše bude ale také výrazně záviset na hospodaření v Oboře Kralice. U černé zvěře je nárůst početních stavů a odlovu permanentní. Za posledních deset let se zvýšil odlov o asi čtyři sta procent. A není nepředstavitelné, že dále poroste. Dočkali jsme se i mimořádných odlovů zvěře jelení a mufl oní, ale u té nelze předpokládat, že se situace bude pravidelně opakovat.
Zlepšila se nepochybně myslivecká péče o zvěř, zejména přikrmování zvěře, pestrost potravy, množství a kvalita mysliveckých zařízení. Extrémem jsou ale hromady shnilého zadku nebo siláže, kam lákáme černou zvěř. V čem určitě mají i myslivci obrovské rezervy, je péče o krajinu. V některých honitbách se podařily sice realizovat výsadby remízků a krajinné zeleně, ale jsou to spíše první vlaštovky. Je třeba, aby k této své zákonné povinnosti přistoupili zodpovědněji, a třeba i v rámci komplexních pozemkových úprav se zasadili o pozitivní změny v naší přetechnizované zemědělské krajině. Bohužel, způsob zemědělského hospodaření, který stojí za spoustou problémů v myslivosti (likvidace krajinné zeleně způsobila pokles stavů drobné zvěře, nekonečné lány kukuřice a řepky zapříčinily nárůst stavů zvěře černé, ad.), myslivci příliš ovlivnit nemohou.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.