Přihlásit

Zmatené srnky vedou ploty až do obcí (Nový život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vinohrady v Kobylí a Popicích lemují ploty. Chrání je před zvěří. Starostové ani turisté z toho ale nejsou nadšení

Kobylí, Popice
Spatřit srnku před svým domem už nemusí znamenat nic neobvyklého. Alespoň v některých vinařských obcích. Stahuje se do nich zvěř, kterou do okolních vinohradů nepustí oplocení.
"Lidé nám nahlásili, že srnky se dostávají do obce. Jsou zmatené. Velké firmy oplocují své vinice a sady a ony jdou podél nich dál. Je to problém," uvedla starostka Kobylí Dagmar Kovaříková.
Největší tamní zemědělskou firmu Patria, která oplocením chrání svou úrodu, starostka chápe. Na druhou stranu ale nemůže odhlédnout od bloudící vysoké zvěře. Proto už požádala o vyjádření i myslivce a úředníky z odboru životního prostředí.
"Stavba plotu vyžaduje stavební povolení. Na obci to většinou bereme na vědomí. Neděláme problémy. Oplocení je určitě nezbytné tam, kde je třeba ze tří stran les. Ale proč jsou celé lány vinohradů obehnané plotem?" nechápala Kovaříková.

Dotace už ne
Odpověď se nabízela ještě před nedávnem. Dotace. Ty vinaři dostávali na ochranu proti poškozování vinohradů zvěří a ptactvem.
"Chtěli jsme jich využít. Od dubna už ale toto dotováno být nesmí. Oplocení sedmadvaceti hektarů jsme tak zaplatili ze svého," sdělil ředitel společnosti Patria Josef Čačík.
Podle něj musí firma novou výsadbu bezpodmínečně chránit. "Nic jiného nám nezbývá. Problémem je hlavně srnčí a dančí zvěř, která okusuje mladé keře révy vinné i ovocné stromky. Škody by nás stály miliony korun," vysvětlil Čačík.
Jiný spolehlivý způsob ochrany proti zvěři nezná. Předchozí pokusy úspěch neslavily. "Různé pěny a pachové odpuzovače jsou neúčinné. Zkoušeli jsme je," doplnil.
Stejný problém se zvěří a ploty řeší i v Popicích. "Letos jde o extrémní rok. Myslivci tvrdí, že zvěř přemnožená není, vinaři opak," uvedl starosta Popic Marek Sekanina.

Jako v koncentráku
Ploty podél vinic podle něj využívají hlavně velká vinařství. A to všude, kde mohou. "V podstatě celý katastr je oplocený. Někdy mi to připomíná ploty v koncentračním táboře," posteskl si starosta. Stejně jako v případě Kobylí si za ním na obec přišlo postěžovat několik tamních obyvatel. I menších vinařů.
Starosta naznačil, že otázku oplocování vinohradů se chystají v Popicích vyřešit co nejdříve. "Svoláme zastupitele, aby rozhodli, co s tím. Možná bude nutné dát podmínku do změn územního plánu. Zakázat oplocení. Nebo vymyslíme jiný způsob," informoval Sekanina.
I pro něj je celá věc nešťastná. "Podle mého třeba ve Francii tak ploty krajinu nehyzdí. Na druhou stranu nevím, zda tam mají problém se zvěří," přiznal starosta.
Ploty chránící vinice odrazují i mnohé z cykloturistů, kteří na Břeclavsko jezdí.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.