Přihlásit

Zgarba: Pomůže spolupráce (5+2 dny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

K přemnožení divočáků "přispívají" podle poslance nejen pole plná řepky a kukuřice, ale také nedostatek myslivců.

HAVLÍČKŮV BROD
Problémy kvůli divočákům řeší zemědělci a myslivci už několik let. Často dochází k situacím, kdy zemědělci vytýkají myslivcům, že jsou líní. Ti naopak argumentují, že pěstitelé dostatečně často nestřídají plodiny na jednotlivých honech. Stěžují si také na to, že nemají potřebné podmínky pro dostatečný odlov. Problematikou se zabývá i poslanec Petr Zgarba, který působí právě v podvýboru pro zemědělství, myslivectví či včelařství.

* Řešíte často neshody mezi myslivci a zemědělci kvůli divokým prasatům?
Problémy mezi zemědělci a myslivci se samozřejmě objevují, vždy však v návaznosti na škody způsobované černou zvěří na některých zemědělských plodinách pěstovaných v Česku. Tyto problémy jsou větší v místech, kde zemědělci nedodržují zásady střídání plodin na jednotlivých honech, případně pokud dochází k neúměrně vysokému navýšení pěstování kukuřice či řepky.

* Jsou "na vině" i myslivci?
Tuto situaci mohou zhoršit i myslivci a to tím, že důsledně neuplatňují zásady průběrného lovu, respektive nedochází k dostatečnému odlovu zvěře. Z těchto důvodů v některých oblastech České republiky dochází k vyšším škodám na zemědělských plodinách.

* Lze nějak komplexně tyto potíže vyřešit?
Mám za to, že tyto problémy jsou dlouhodobé a vždy bude záležet na konkrétních lidech. Dle mého názoru je třeba zejména podpořit dobré vztahy mezi zemědělci a myslivci tak, aby spolu v co největší míře spolupracovali.

* Pomůže v tomto ohledu změna zákona?

Jelikož dlouhá léta působím jako zemědělec a zároveň jsem i myslivcem, mohu říci, že tato problematika není pouze o zvýšení pravomocí k vyššímu odstřelu, ale je i o rozumném využívání těchto kompetencí.

* Jak ji tedy vyřešit?
Vzhledem k převážně dobré práci myslivců, by měla být nadbytečná omezení, například doba lovu, či stáří černé zvěře, zmírněna tak, aby bylo možné pružně reagovat v postižených oblastech na vysoké stavy černé zvěře. K tomuto postupu není nutné novelizovat zákon o myslivosti, ale postačí novelizace podzákonných předpisů, o což se dlouhodobě snažím.

***
Počet ulovených divočáků na Havlíčkobrodsku

2009    902
2010 1 059
2011 1 286
2012 2 390

Zdroj: Okr. myslivecký spolek Havlíčkův Brod

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.