Přihlásit

Vědecké překvapení: gepardům nejde o rychlost, ale práci nohou (technet.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

První sledování gepardů pomocí GPS při lovu ukázalo, že nejrychlejší šelmy spoléhají v nečekané míře na svou obratnost.

O životě většiny druhů zvířat v jejich přirozeném prostředí mnoho nevíme. Chybí nám hlavně kvantitativní údaje: kde a čím tráví kolik času, kde se pohybují a shánějí potravu. Ale situace se pomalu lepší, jak nejlépe ukazuje příklad druhu Homo sapiens. Data ze sociálních sítí, mobilních zařízení a aplikací nám dávají z historického hlediska ojedinělý přehled o lidských činnostech a životě.

Biologové by rádi měli podobné údaje i od jiných druhů. Mohly by změnit naše poznání v mnoha směrech, jak ukazuje studie britských vědců, otištěná tento týden  v časopise Nature. Autoři se v ní poprvé podrobně podívali na lov gepardů ve volné přírodě.

Od jedinců v zajetí víme, že gepard je nejrychlejší známé suchozemské zvíře. Spolehlivě mu byla změřena rychlost 29 metrů za sekundu, tedy 104 kilometrů za hodinu. Ale jak je to v přírodě?

GPS obojky kupodivu odhalily, že gepardi obvykle při lovu na svou maximální rychlost nespoléhají. Zvířatům sice byla naměřena okamžitá rychlost až 93 km/h, ale pouze jednou ze 367 pokusů. Průměrná nejvyšší rychlost dosažená při lovu byla zhruba 55 km/h, a to jen po dobu jedné až dvou sekund.

Na druhou stranu to může být dáno tím, že čtyři sledovaní gepardi pocházeli z Botswany a lovili hlavně impaly. Kdyby žili na východoafrických savanách, kde velkou část kořisti gepardů tvoří gazela Thompsonova, která je asi (přesné údaje ještě nejsou) rychlejší než impala, museli by možná přidat.

Z "technického hlediska" jsou nejzajímavější údaje o zrychlení. Zvířata obvykle vyrazila z úkrytu rychle, ale před kořistí zpomalila, aby se připravila na souboj v obratnosti. Gepardi při lovu dokázali během jediného pohybového cyklu (tedy "kroku" všech čtyř nohou) zrychlit o zhruba 3 metry za sekundu

Zvířata ještě rychleji brzdí. Během jednoho "kroku" sníží rychlost o 4 m/s a při běhu dělá zhruba tři kroky za vteřinu. V reálu tak gepardi z padesátikilometrové rychlosti na desetikilometrovou zpomalili během tří kroků (tedy sekundy). Sníží tak poloměr zatáčky ze zhruba 20 metrů na něco přes metr.

Utíkej, jak chceš. Fyzice neutečeš
V poměru výkon/hmotnost dosahují gepardi hodnoty cca 100 wattů na kilogram (W/kg). Výsledkem je pak už dříve naměřená "stovka" za zhruba tři sekundy, během které také kočka dosáhne zhruba svojí maximální rychlosti. Usain Bolt během svého rekordního běhu dosáhl maximální  rychlosti 12,27m/s po 65 metrech běhu  (byť už 25 metrech běžel cca 11 m/s.)

Když jsme u jamajského rekordmana: Usain Bolt má ve svých "technických parametrech" v kolonce poměr výkon/hmotnost uvedeno 25 W/kg, chrti 60 W/kg. (Ale aby si gepard tak nevyskakoval: vozy Formule 1 mají přes 1 000 W/kg.)

I přes to všechno byli sledovaní gepardi při lovu úspěšní zhruba v jednom za čtyř případů, což odpovídá předchozím studiím. Překvapivé naopak bylo, že neloví jen na otevřených pláních a zhruba ve čtvrtině případů se odvažují k i lovu v porostu. A co tučňáci?

Nabízí se i otázka, zda sledované údaje nemohly být ještě lepší. Obojky na krku zvířat vážily sice jen cca 340 gramů a byly samozřejmě navrženy podle nejlepšího svědomí biologů, ale nikdo nemůže vyloučit, že zvířata přece jen trochu neomezují. Může se to zdát nepravděpodobné, ale odborníci mají v paměti nedávný příklad tučňáků patagonských.

Jak zjistila desetiletá studie  publikovaná v roce 2011, tučňáci označení na křídlech páskami, které měly umožnit biologům jejich sledování, to měli v životě těžké. Za dobu studie vyvedli o 39 procent méně mláďat a měli o šestinu nižší míru přežití (většina krátkodobých studií předcházející hromadnému značkování ptáků negativní efekt bohužel neobjevila). Biology zjištění nemile překvapilo a mimo jiné také vedlo ke korekci dopadu změn klimatu na tučňáky.

Ovšem gepardi s obojkem měli zhruba stejnou úspěšnost lovu jako zvířata sledovaná méně důkladně klasickými metodami. To je zdaleka nejdůležitější ukazatel a zdá se tedy, že gepardům neublíží, když o nich bude víc informací dostupných on-line a přímo v reálném čase. Uvidíme, jak to bude u lidí.

Oprava:  Do článku jsme doplnili krokovou frekvenci, bez které nebylo zřejmé, jakých hodnot zrychlení gepard dosahuje a text tak, aby srovnání s výkony Usaina Bolta bylo korektní.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.