Přihlásit

V izraelském muzeu jsou pyšní na výstavu parohů (CRo-radiozurnal.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bizarní, ale o to zajímavější muzea rostla v posledních desetiletích v České republice jako houby po dešti a nutno říci, že jejich návštěva často utkví v paměti déle než expozice mnoha slovutných výstavních institucí. Podobně je tomu ale také ve světě a výjimkou není ani izraelské muzeum parohů.

"V židovských náboženských zákonech se mluví o třech domácích zvířatech, která mají rohy - jsou to ovce, kozy a krávy. A pak se ještě zmiňuje sedm divokých zvířat s rohy. Platí přitom, že na celém světě neexistuje zvíře s rohy nebo parohy, které by nebylo košer," říká Moše Amitaj.

Jestli někomu věřím, že se vyzná v parozích, tak je to právě on. V židovské osadě Odem na Golanských výšinách má totiž na starost jedinečnou instituci: muzeum parohů. Nechybí ani české parohy. "Stojíme uprostřed největší sbírky rohů a parohů v Izraeli! Pocházejí z celého světa. Tady se třeba spousta lidí poprvé dozví, že existuje rozdíl mezi jelenem a daňkem. Máme tu i dva endemické druhy z Izraele. Tohle je zase docela běžný jelen evropský, ten je na maso a na parohy, které se pak posílají z Evropy na Dálný východ," vysvětluje Moše Amitaj. V osadě Odem nemají mezi dubovými lesy jenom muzeum, ale také velkou oboru s desítkami živých zvířat. Moše se ale ve výkladu pořád vrací ke své sbírce.
"Mimochodem, tohle jsou parohy pocházející z Československa. Daroval nám je pán, jehož děda si tu trofej před spoustou let přivezl do Izraele. Ty parohy jsou staré už asi 150 let!," ukazuje cenný kousek Moše Amitaj.

Šofary z paroží kupují spíše křesťané
Jak už bylo řečeno, různé živočišné druhy mají v judaismu různé postavení. A netýká se to jenom pokrmů, ale i třeba výroby šofarů k rituálnímu troubení."Židé dělají šofary právě z rohů. Tady to je roh antilopy kudu. Stáhne se z kosti, pak se trochu opracuje a je z toho parádní šofar," říká Moše Amitaj a upozorňuje, že šofar může být v podstatě z jakéhokoli zvířete - s výjimkou krávy. "V Izraeli jsou tři továrny na výrobu šofarů. Co je ale zajímavé, křesťané si je tu kupují daleko častěji než židé. Turisté asi považují šofar za dobrý suvenýr," pokračuje pan Amitaj.
Expert na parohy je hodně hovorný a bezprostřední, a tak mi to nedá, abych se ho na závěr nezeptal, jestli i v Izraeli vědí, co znamená "paroháč". "Když žena po nocích příliš vyvádí, tak její manžel ,má parohy'. Jó, to se říká i v Izraeli! A určitě i jinde ve světě!" dodává pan Amitaj se smíchem. 


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.