Přihlásit

Stezka vede oborou s divočáky (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava
Co je tohle za žlutou květinu? Na zvídavé dotazy dětí při výletech pomáhají rodičům odpovědět informační cedule na naučných stezkách. Deník Rovnost přináší šest tipů, kam se jít vzdělávat do přírody.
HODONÍNSKÁ DOUBRAVA. Asi hodinová naučná stezka vede po trase cyklostezky od hodonínské zoo k Písečnému rybníku. Po cestě turisté minou pět informačních tabulí s tématy historie lesa, mikroregionu Hodonínsko, ochrany přírody a rybníkářství. "Pro děti je připravených deset interaktivních stojanů," upřesnil mluvčí podniku Lesy České republiky Zbyněk Boublík. VÁTÉ PÍSKY. Stezka, která návštěvníky provede takzvanou Moravskou Saharou, začíná u Bechtlova pomníku poblíž Bzence na Hodonínsku. Je dlouhá čtyři a půl kilometru a končí v pískovně. Na třetím zastavení se turisté dozvědí o obnově vyhořelého lesa jednoletými semenáčky borovice. Váté písky jsou národní přírodní památkou, protože tam jsou vzácné teplomilné rostliny a hmyz.
TUROLD. Turisté, kteří zamíří na prohlídku jeskyně Na Turoldu poblíž Mikulova na Břeclavsku, čeká osm informačních panelů. "Stezka je přístupná celoročně. Obsahuje informace o jeskyni i o blízké Pálavě," stojí na webových stránkách Mikulova.
OBORA S DIVOČÁKY. Naučná stezka Holedná vede brněnským Jundrovem. Cesta prochází oborou, kde myslivci chovají divočáky, daňky a muflony. Oborou vedou zpevněné cesty, návštěvníky potěší i odpočinkové altány a lavičky. "Občas se tam jdu projít s vnuky. Vždycky mají radost, když zahlédnou některé ze zvířat," řekla důchodkyně Jana Karafiátová. Stezka je vhodná i pro děti a staré lidi. V oboře platí přísný zákaz volného pobíhání psů.
HŘEBENÁČ. Lidé, kteří přijedou na návštěvu Moravského krasu, si mohou projít Sloupsko­šošůvskou naučnou stezku. Začíná u správní budovy jeskyní ve Sloupu na Blanensku. Trasa vede kolem známé skály Hřebenáč, která je oblíbeným místem horolezců. Po čtyřech stech metrech končí u jeskyně Kůlna, kde sídlili pravěcí lidé.
RAKOVEC. Naučná stezka vede Rakoveckým údolím na rozhraní Vyškovska a Blanenska. Návštěvníci tam míří hlavně na jaře, kdy v údolí kvetou chráněné bledule. Z informačních tabulí se lidé dozvědí o kopci Černov, kde bývalo keltské sídliště, o artéském prameni a bukových a dubobukových lesích.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.