Přihlásit

Švédsko odstřelí 300 medvědů, zhruba desetinu populace v zemi (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stockholm 23. července (ČTK)
Během nadcházející sezony lovu medvědů ve Švédsku povolily úřady odstřel 305 těchto zvířat. Jde zhruba o desetinu populace medvědů hnědých v této skandinávské zemi, napsal portál The Local. Úřad pro ochranu přírody (EPA) uvedl, že počet povolenek odpovídá minulým rokům a že cílem odstřelu je udržet populaci huňáčů na přibližně 3000 kusech.

"Je to částečně určené pro lovce, kteří využívají kůži a maso (medvědů), a cílem je také regulace jejich počtu, abychom se vyvarovali škod, které medvědi způsobí v obydlených oblastech," uvedl EPA o chystaném odstřelu těchto predátorů. Lovecká sezona začne tradičně 21. srpna a skončí 15. října.

Podle EPA početná medvědí populace zvyšuje riziko, že tyto šelmy způsobí škody na sobích a ovčích stádech, obzvláště na severu země.

Počet medvědů reguluje několik zemí, jednou z nejaktivnějších je Slovinsko, které každoročně vydá povolenky na odstřel více než 70 kusů. Tato bývalá jugoslávská republika je vzhledem ke své velikosti a počtu těchto zvířat, kterých se zde odhaduje až na 500, evropskou zemí s největším výskytem medvědů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.