Přihlásit

Litomyšl do zrekonstruovaných hájenek láká turisty (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

LITOMYŠL
Ke stromovým porostům patří hájenky a právě v litomyšlských lesích lidé naleznou hned tři. Už dávno v nich ale nebydlí hajní s puškou a loveckými psy. Od letošního roku v nich pobývají pracovníci městských lesů a turisté.

Apartmány v hájenkách na Kozlově a ve Strakově jsou ideální pro dovolenou s dětmi. Foto: archiv Městské lesy Litomyšl

Nová možnost ubytování přibyla turistům, kteří chtějí svou dovolenou strávit v okolí Litomyšle. Od letošního roku totiž mohou přespávat nejen v hotelích, penzionech, chatkách či autokempu, ale i v nově zrekonstruovaných hájenkách.

Ze tří opuštěných lesních objektů jsou turistům prozatím k dispozici dva. "V letošním roce se podařilo upravit prostory hájenek ve Strakově a na Kozlově se záměrem využívat tyto objekty pro komerční účely," uvedl vedoucí odboru městských lesů Petr Novák. Třetí hájenku, která se nachází na Budislavi, stavební úpravy teprve čekají. I ona by ale v budoucnu měla sloužit jako ubytování pro turisty. Pěšky ne, na kole už by to šlo

Vedení Litomyšle doufá, že zrekonstruované hájenky přilákají turisty, kteří by jinak Svitavsko nenavštívili. "Charakter ubytování je jiný než přímo v Litomyšli. Je určeno především pro dlouhodobější rekreaci. Lidé, kteří si objekt pronajmou, stráví jeden dva dny v Litomyšli a zbytek dovolené pak v přírodním prostředí," vysvětlil Novák.

Ubytování v hájenkách lidem připadá jako celkem dobrý nápad. "V hájence bych se ale ubytovala jenom, pokud bych chtěla dovolenou strávit na kole. Bydlet čtyři kilometry od Litomyšle by mi pak nevadilo. Na kole takovou vzdálenost člověk ujede za chviličku," řekla Kateřina Jůzová.

Dovolenou, při níž by se chtěla věnovat pěší turistice, by dívka ale raději strávila přímo v Litomyšli. "Myslím, že ubytování přímo ve městě nevyjde o mnoho dráž. Navíc je to kousek na autobus nebo na vlak. Ani večer se tu člověk nenudí. Vždycky se dá vyrazit do kina nebo třeba do vinného sklípku," vysvětlila Jůzová. Hájenka na Kozlově je podle ní od města zbytečně vzdálená. Vhodná je tak spíše pro rodiny s dětmi, které po večerní zábavě netouží. Apartmány, sklady i kanceláře

Apartmány s možností přistýlky ale nejsou určeny jen turistům. Ubytování v nich mohou využít i místní. "Hájenky mohou využít i Litomyšlané třeba pro své příbuzné či přátele, kteří za nimi přijedou," podotkl Novák. Prostory v hájenkách ve Strakově a na Kozlově navíc využívají i pracovníci městských lesů. Mají zde vlastní zázemí se skladovými prostory, byty pro zaměstnance i kanceláře. Příjem z ubytování pro turisty je tak spíše prostředkem, jak pokrýt provoz a údržbu budov.



Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.