Přihlásit

O napáječky je boj. Bažantů je málo (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bažantích kuřat je letos na Vyškovsku extrémně málo. Své udělalo i přemnožení divočáků. Zvěř navíc bojuje s dopady sucha. Nedostatkem vody trpí hlavně v polích.

Vyškovsko
Slepice bažanta obecného následovaná řadou kuřat není v naší přírodě ničím neobvyklým. Letos je ale tahle skupinka nezvykle krátká. Bažanti totiž vyvedli extrémně nízké počty kuřat
"Je běžné, že slepice vyvede sedm až osm kuřat. Letos je bohužel běžné, když slepici následují pouze tři kuřata, viděl jsem dokonce slepici pouze s jedním bažantíkem. Letošní generace bažantů tak bude extrémně slabá," upozornil místopředseda otnického Mysliveckého sdružení Hubert Pavel Muric.
Na vině je především chladné jaro. "Byla poměrně dlouhá zima. To způsobilo, že bažantí slepice nechaly část vajec zastydnout, nebo na nich přestaly sedět úplně," myslí si místopředseda.
Za nízké stavy může i přemnožená zvěř. "Hodně škodí divoká prasata, u nichž je přemnožení dlouhotrvajícím problémem regionu. Kromě hospodářských škod, které páchají na plodinách, se podílejí i na snižování počtu bažantů," popsal Muric.

Hnízdem nepohrdne
Divoké prase totiž nepohrdne skoro ničím. Je všežravec. "Kromě rostlin žere v omezené míře i maso. Pokud proto narazí na bažantí hnízdo s vajíčky či kuřaty, poslouží mu jako potrava. Prasat je navíc extrémně mnoho. Nedávno jsem viděl tlupu třiceti prasat. To je mnohem víc, než by mělo v honitbě být. Navíc se přemnožily i lišky, pro něž jsou bažanti zase přirozenou potravou," konstatoval Muric.
Snížit počet divočáků je přitom náročné. "V naší honitbě jsou i kukuřičná pole, kterými navíc prochází potok. Divočák je v takovém poli schovaný a vůbec nemusí vylézt ven. Má tam potravu i vodu. Za takových okolností je redukce jejich stavu prakticky nemožná," osvětlil Muric.
Málo bažantů mají také na Bučovicku. "Kuřátek je letos opravdu mizivé množství. Lov proto budeme muset dost omezit, aby se udržel stávající počet bažantů," naznačil předseda Mysliveckého sdružení Litava Antonín Greňo.
Teď se proto myslivci snaží bažanty chránit alespoň před dopady sucha, které v posledních týdnech na Vyškovsku panuje. "Instalovali jsme umělé napáječky, a to i přesto, že honitbou procházejí hned tři potoky. Sucho je opravdu dlouhé a úhyny si nemůžeme dovolit," konstatoval Muric. Stejné opatření přijali také myslivci v Rousínově. "Máme jich celkem dvanáct. Rozmisťujeme je do honitby preventivně každé léto. Zatímco většinou je jejich využití zanedbatelné, letos je jejich návštěvnost opravdu vysoká. Pít chodí především bažanti, koroptve a zajíci," zdůraznil hospodář honitby z Mysliveckého sdružení Hájky Rousínov František Toman.
Podle něj má totiž třeba srnčí poměrně velký rozsah pohybu, takže nemá až takový problém dostat se k vodě z přírodních zdrojů. "A to i v případě, že je vzdálená," popsal Toman.
Spíš než peníze stojí taková opatření čas. "Vodu máme zdarma. Výdaje tak máme jenom za naftu, což je zanedbatelná částka. Časově náročné to ale je. Máme dvanáct napáječek po třiceti až čtyřiceti litrech. Vodu je potřeba obměňovat každý týden, jinak by se začala kazit. Doplnění jedné napáječky trvá tak třicet minut až hodinu. Výměna vody tak zabere víc než polovinu pracovního dne," uvedl rousínovský hospodář.
Zařízení jsou záležitostí právě polních honiteb. "V lese je drobné zvěře podstatně méně než v polích. Proto se tam využívají zřídka," doplnil.

Vysychání zdrojů
To potvrdil i revírník z Bukovinky. "Zatím jsme žádná zvláštní opatření nepřijali. V našem revíru mezi Račicemi, Křtinami a Ochozí je poměrně dost potoků a rybníčků, které si zvěř najde. Problémem by bylo, kdyby přirozené zdroje vody začaly vysychat," řekl revírník Václav Kalinec.
Jaké škody horko způsobí, zatím nimrodi nedokáží odhadnout. "Máme polní honitbu. Sklizená je ale zatím jen řepka. Z této části honitby to zatím na nějaké zásadní úhyny zvěře nevypadá. Ztráty budeme moct sečíst až v okamžiku, kdy budou sklizené i ostatní plodiny, především obilí a kukuřice," vysvětlil Toman.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.