Přihlásit

Zvěř se bez vody neobejde (Svitavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Banín
I když se Svitavskem na začátku týdne prohnaly bouřky, vody je stále málo. Potřebuje ji i lesní zvěř. Aby srny, daňci či zajíci nestrádali, myslivci vodu rozváží.
Tropická vedra nesužují jen lidi. Problémy má i zvěř. Proto myslivci zbudovali v lesích a mezi poli napajedla. Doplňují do nich vodu.

Voda je život
Divoká prasata se stěhují i několik desítek kilometrů. Podle předsedy mysliveckého sdružení v Baníně Miroslava Ducháčka srnčí zvěř ale za vodou nejde. Je věrná místu. Mnohdy uhyne na dehydrataci. Do jedné uměle vybudované nádrže, ukryté mezi stromy a vysokou trávou, chodí převážně srnčí zvěř. Myslivci tam zahlédli také zajíce polní. Osvěžení hledají i ptáci.
Napajedlo vybudovali větší, betonové, které pojme několik set litrů vody. "Při extrémně horkém počasí zavážíme vodu zpravidla jednou za týden. Když jej naplníme, voda zde vydrží delší dobu, " vysvětlil člen sdružení Josef Šindler. Zvěř si už zvykla. Umělé jezírko nahradilo někdejší rybníčky, které vyschly. "Při tropických vedrech by se zvěř bez vody neobešla a k přírodním zdrojům má z této oblasti daleko. Nejbližší je potok v Rohozné a pak až řeka Svitava," upřesnil myslivec. Pro zvěř vybudovali ještě dvě napajedla, která jsou menší a mělčí. V případě potřeby je mohou stěhovat.
K napájení zvěře myslivci udržují také tři přírodní místa v lesích v okolí Banína. "Černá zvěř spíš vyhledává kaliště, která vznikají ve vyježděných kolejích nebo v příkopech u lesních cest," řekl Josef Šindler.
Myslivci jsou přesvědčení, že napajedla jsou pro zvěř důležitá. "Podle fotopastí, které máme rozmístěné po honitbách, je vidět, že je zvěř využívá. Už půl hodiny poté, co jsme vodu zavezli, zaznamenala dančí zvěř, která se přišla napít," dodal Josef Šindler.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.