Přihlásit

Flájská obora se pro veřejnost zavírá (Homér)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

FLÁJE
Zvrátit úmysl Lesů ČR trvale uzavřít oboru Fláje pro veřejnost se pokouší zástupci Ústeckého kraje, Meziboří i Litvínova. Lesy ČR jsou ale neoblomné. Obora, kterou řadu let využívali během letních měsíců cyklisté, definitivně zavírá pro veřejnost své brány. Důvodem je neukázněnost turistů i přání nového nájemce. Představitelé obou měst i radní Ústeckého kraje Martin Klika ale s takovým rozhodnutím nesouhlasí a snaží se ho ještě zviklat.
Meziboří a Litvínov spolu s krajským radním Martinem Klikou vstoupili do jednání s Lesy ČR. Lesní správce Lesů ČR Litvínov Jaroslav Vacek ale neoblomně trvá na tom, že obora zůstane pro veřejnost zavřená. "Vstup do obory v letních měsících byl výjimkou. Návštěvníci obory ale nedodržovali provozní řád. Pohybovali se mimo povolené a vyznačené cesty a do obory vstupovali mimo povolenou dobu. Jejich nekázní docházelo k úhynu mláďat, rušili tetřívky na tokaništích. Dokonce do obory vstupovali i v době lovu, což je nebezpečné. Rozhodnutí o uzavření obory navazuje i na požadavek nového nájemce, který na negativní jevy upozorňoval," vysvětlil Jaroslav Vacek. Na intervenci vedení Meziboří i Litvínova a krajského radního se zatím podařilo alespoň prosadit částečné otevření obory několikrát do roka, jednání ale budou pokračovat. "Navrhujeme řešení inspirované jinými oborami v ČR, například v Hluboké nad Vltavou. Ve spolupráci s Litvínovem a Mezibořím se budou konat dny otevřených dveří. Na vybraných trasách budou stanoviště, kde návštěvníci obory získají zajímavé informace o historii obory, jejím účelu a o flóře a fauně, se kterou se v oboře mohou setkat. Během těchto dnů bude v oboře personál, který zajistí nejen bezpečnost návštěvníků, ale také klid pro zvěř. Takové dny plánujeme uspořádat během roku tři," uvedl Jaroslav Vacek. S tímto řešením není zcela spokojen Litvínov, který se stále snaží o prolomení pro turisty neatraktivního rozhodnutí. "Bohužel jsme se o rozhodnutí Lesů ČR od stěžovatelů dozvěděli až po zahájení cyklistické sezóny. Nelíbí se nám to z mnoha důvodů. Jedná se o rozsáhlou oblast, kterou se nám v minulosti po mnoha nelehkých jednáních podařilo cyklistům otevřít. Na propagaci Krušných hor, včetně Obory Fláje, jsme postavili také strategii propagace města Litvínova a jeho okolí. Oboru jsme v našich propagačních materiálech zahrnuli do lákavých míst Krušných hor. Několik let se snažíme o zvýšení turistického ruchu v našem regionu a v momentě, kdy se nám to začíná dařit, není pro nás uzavření obory příjemným zjištěním. Stále hledáme cestu, jak se s Lesy ČR dohodnout. Nebude to nejspíš cesta jednoduchá, ale věříme, že se cyklisté příští rok opět v oboře budou míjet," říká místostarosta Litvínova Karel Linhart, který se starostou Milanem Šťovíčkem s Lesy ČR současnou situaci projednává. "Uzavření obory Fláje se samozřejmě negativně dotkne turistického ruchu v Krušných horách. Pro návštěvníky Krušných hor byl průjezd oborou velmi atraktivní. Obora je součástí propagačních materiálů nejen Litvínova, ale také Svazku obcí v regionu Krušných hor a Destinační agentury Krušné hory. Je jedním z turistických lákadel, které se budeme snažit zachovat," doplnil radní Martin Klika.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.