Přihlásit

Šel lovit srnce. Místo nej zastřelil člověka

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policisté z Vyškovska od včerejšího rána řeší případ, kdy myslivec při lovu trefil mladého
muže. Ten na místě zemřel. Událost se stala u Račic na Vyškovsku.

Račice­-Pístovice
Tragédie otřásla včera Račicemi na Vyškovsku. V časných ranních hodinách tam myslivec zastřelil mladého člověka. Událost vyšetřuje policie.
Událost se měla stát kolem páté hodiny ráno v údolí nedaleko obce Račice. "Osmatřicetiletý myslivec tam šel podle prvotních zjištění policie na lov srnce. Vystřelil na něj, ale zvíře se mu trefit nepodařilo. Následně však zjistil, že střela z jeho dlouhé zbraně zasáhla muže, který poblíž tohoto místa nocoval," popsala případ mluvčí vyškovských policistů Iva Šebková.
Devětadvacetiletý muž byl podle ní na místě mrtvý. "K dalším okolnostem případu se zatím nebudu vyjadřovat, protože jej nadále vyšetřujeme," dodala vyškovská policejní mluvčí.
V malé obci na Vyškovsku, poblíž které se neštěstí stalo, o něm lidé většinou nevěděli. "Nebydlím tady, ale od rána jsem po obci roznášela parte. Zemřela mi totiž maminka, která v Račicích žila. Začali jsme obcházet domy v sedm ráno. Ničeho jsem si nevšimla, žádného policejního auta," uvedla žena, která nechtěla uvést svoje jméno.
Podobně mluvil i račickopístovický starosta Lubomír Pospíšil. "Vůbec nevím, že tady k něčemu takovému došlo. Nikdo mě neinformoval. Pouze ráno jsem tady viděl projíždět policejní auto. Za chvilku zase jelo zpátky. Je to tragédie," okomentoval událost starosta Pospíšil.
Poněkud víc věděl mladík sedící v místní Sokolovně. "Byl to můj známý. Mladý kluk. Pracovali jsme spolu. O tragédii jsem se dověděl před chvílí. Nevím, co na to říct. Je to strašné," řekl muž.
Současně také popsal, jak se neštěstí pravděpodobně stalo. "Právě nám začala celozávodní dovolená. Takže se rozhodl, že si zakempuje a s kamarádem vyrazili do lesa. Prý přespali na seníku. A tam se to mělo stát," naznačil mladík.
Redakci Vyškovského deníku Rovnost se také podařilo zjistit, že devětadvacetiletý muž pracoval v jedné z místních firem. Podle dalších spolupracovníků byl velmi dobrým zaměstnancem, který ve zmíněném podniku působil několik let.
V regionu jde pravděpodobně o první takový případ za několik desítek let. Pamětníci si vybavují událost, která se stala přibližně před třiceti lety u Opatovic. Myslivec tam měl postřelit muže, který se vracel na jízdním kole domů přes pole. Střelbu tenkrát přežil. Že jsou takové události skutečně ojedinělé, potvrdila i policejní mluvčí. "Od té doby, co působím u policie, si nic takového na Vyškovsku nevybavuji. Obecně jde o málo časté případy," potvrdila Šebková. Shodují se s ní i myslivci. "Může se stát, že se o nějaký kámen odrazí brok a změní směr. Ale s něčím takovým jsem se ještě nikdy v životě nesetkal," řekl vyškovský myslivec Bohumil Verner.
Dodal, že například na černou zvěř chodí výhradně s baterkou. "Při noční čekané je nutné si s ostatními myslivci domluvit signály. Vždycky vzájemně blikáme baterkou, abychom na sebe upozornili a nedošlo k tragédii," zdůraznil vyškovský myslivec.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.