Přihlásit

Srnčí říje vrcholí, pozor na srážku se zvěří (ct24.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V srpnu vrcholí srnčí říje. Řidiči by se tak měli mít na pozoru. Srážka se zvířetem na silnici hrozí nejen v noci, ale i během celého dne. Podobných případů přibývá - jen za první pololetí letošního roku došlo skoro ke třem tisícům střetů.

Podle statistik se v roce 2011 střetli se zvěří celkem ve 3693 případech, o rok později už bylo srážek 5517. V období od ledna do června 2013 bylo zaznamenáno celkem 2860 případů.

Myslivec Václav Svoboda upozorňuje, že během říje je srnčí zvěř v pohybu prakticky celý den - a silnice pro ni není překážkou. "Je důležité, aby se řidiči snažili sledovat i to, co se děje vedle silnice, i když mnohdy se srážce už zabránit nedá," radí Svoboda. Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch v této souvislosti připomíná, že střet se zvěří, zvláště s většími kusy, mívá i tragické následky. Letos takto zemřeli dva lidé.

Myslivci podél silnic nechávají pachové bariéry v podobě pěny, aby zvěř odradili od nepřehledných úseků. Jde o koncentrovaný lidský pach. Podél dálnic pomáhají ploty, na jihu Čech se zase osvědčily odrazky. Když jede auto, jeho světlo se díky nim odráží přímo do lesa, a tím zvěř plaší.

Kvůli srnčí říji by řidiči měli být obezřetní zhruba do poloviny srpna. Ani pak by ale neměli polevit - na podzim přibývá střetů s jeleny a divokými prasaty, která utíkají z vyoraných polí.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.