Přihlásit

Šumavský park postaví centra zaměřená na vlky, jeleny a divočáky (zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Srní (Klatovsko) 2. srpna (ČTK)
Dvě nová návštěvnická centra se zoologickým zaměřením za zhruba 160 milionů korun začne ještě letos stavět v Kvildě na Prachaticku a v Srní na Klatovsku šumavský národní park. Rozšíří tak místa, kde se mohou návštěvníci parku blíže seznámit se životem vybraných zvířecích obyvatel Šumavy. Park má připraveno celkem na osm desítek projektů v hodnotě přes 600 milionů korun, většina z nich je zaměřena na návštěvníky a na další zvýšení atraktivity parku, řekl ČTK jeho ředitel Jiří Mánek.

"Zatím jako poslední jsme v našem zooprogramu otevřeli soví voliéru v Borových Ladech, která má velký ohlas u návštěvníků. Za jeden den máme rekord 1050 návštěvníků, to jsme vůbec nečekali," řekl Mánek.

Ještě letos tak správci parku začnou s budováním zoocenter, jejichž součástí jsou také výběhy. Návštěvníci v nich mohou pozorovat divoká zvířata téměř v jejich přirozeném prostředí. Na cestě z Kvildy na Horskou Kvildu tak vznikne zoocentrum věnované šumavským jelenům a divokým prasatům. V Srní ještě letos odstartuje stavba vlčího zoocentra. Správci parku by je chtěli dokončit zřejmě v příštím roce.

Návštěvníci Šumavy mají podle Mánka o šumavské živočichy velký zájem. V zooprogramu je zařazena kromě soví voliéry také stanice pro handicapovaná zvířata v Klášterci, velkému zájmu se těší pozorovatelny zvěře, například zimní pozorovatelna jelenů v přezimovací obůrce. "Obnovili jsme i myšlenku jakéhosi výběhu pro zubra," dodal ředitel.

Kromě toho se správci parku snaží nalákat turisty i na novou infrastrukturu. Staví například nová vyhlídková místa, zatím poslední slouží od prázdnin na Zelené hoře s vyhlídkou na Srní. "Ještě letos zvládneme dvě - jedno bude na kamenném moři pod Plešným jezerem a druhé bude na Kamenné Hlavě u Českých Žlebů," uvedl. Park postaví také rozhlednu na Chlumu s výhledem na rašeliniště Vltavského luhu. Pro turisty připravují správci parku také otevření mostu v Modravě přes Roklanský potok, aby se cyklisté a v zimě běžkaři vyhnuli autům na silnici. Rozpočet na most je kolem devíti milionů, ve výběrovém řízení se cena snížila až na polovinu. Druhý most vyroste v oblasti Černého Kříže přes Studenou Vltavu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.