Přihlásit

Nová publikace o sokolnictví vznikala v Oudoleni (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lovíme pro krásné okamžiky okolo, říká Václav Augustin, autor knihy V zajetí sokolnictví

Oudoleň
Sokolníků na Havlíčkobrodsku opravdu mnoho není, v současné době se mu zde aktivně prý věnují tři lidé. Jedním z nich je i bývalý dlouholetý starosta Oudoleně, Václav Augustin.
A právě jemu se podařilo v nedávné době vydat knížku s názvem V zajetí sokolnictví, která se tomuto osobitému druhu myslivosti věnuje.
"Publikace by mohla oslovit sokolníky v naší republice, ale i veřejnost z řad milovníků přírody," říká Václav Augustin, který se výcviku létajících dravců věnuje už zhruba tři desítky let.

Tragédie byla velkým impulsem
"Jsou v ní zachyceny životní zkušenosti, návod k výcviku a také některé zajímavé příběhy. Je to taková odborně - naučná literatura," přibližuje krátce novinku Augustin. Ten sám o sobě v knize říká, že v minulém životě snad musel být jestřábem. Augustin první řádky knihy napsal už před sedmi lety, v době, kdy se mu narodil vnuk a zároveň tragicky zemřel jeho blízký kamarád. To bylo velkým impulsem k tomu pustit se naplno do práce.
"Objem knihy se však postupem času stále zvyšoval, přidával jsem další věci, nejen o jestřábech. Objevují se tam třeba i informace o různých sokolnických akcích v zahraničí, je v ní zhruba 650 fotografií," dodává současný vedoucí lesní správy Staré Ransko. Těžkým úkolem nebylo nejen samotné napsání knihy, ale také její vydání, ke kterému je třeba nemalých finančních prostředků.
"Oslovil jsem spoustu subjektů a nakonec jsem asi třetinu potřebných peněz sehnal od sponzorů. Nakonec jsem se po průzkumu trhu s podobnými knihami rozhodl svoje dílo vydat v nákladu jednoho tisíce kusů, což snad bude optimální číslo," doufá Václav Augustin, který je členem Klubu sokolníků už od roku 1993.
"Lov s dravci jako takový je jen pomyslnou třešničkou na dortu. Sokolnictví, stejně jako klasickou myslivost, děláme hlavně pro všechno to krásné kolem," dodal na závěr autor.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.