Přihlásit

Oceněné fénixky zakousla liška (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krnovský chovatel Vojtěch Rozehnal před půl rokem požádal o odstřel lišek, které mu rozsápaly víc jak sto kusů drůbeže.
Povolení zatím nedostal, zato si liška v úterý přišla pro jeho chovatelskou pýchu.

Krnov
Fénix zlatokrký byl vyšlechtěn v Japonsku. Jeho chov je náročný, protože se tento kur od běžných slepic liší nepraktickým ozdobným peřím. Na výstavách fénixkámnestačí běžná klec, ale potřebují vysokou voliéru, aby mohl kohout na bidle vystavit své mimořádně dlouhé ocasní peří. Kohout fénix Vojtěcha Rozehnala 6. října na chovatelské soutěži v Litovli vyhrál titul šampiona a celá jeho chovná skupina dostala od poroty mimořádně vysoké hodnocení. Dnes už zbyly chovateli jen poháry, medaile, diplomy a vzpomínky. Tři soutěžní fénixky zadávila liška.
"Kdyby to byla nějaká tuctová slepice vlaška za šedesát korun na polívku, tak nad tím mávnu rukou. Zdecimovat ale ten nejlepší chovný kmen, který sbíral ceny na soutěžích, to je těžko nahraditelná ztráta, kterou dokáže pochopit jen chovatel," krčí rameny Rozehnal, který se nyní na své zahradě na Ježníku neustále rozhlíží, ze kterého keře ho sledují liščí oči.
Vojtěch Rozehnal měl noc před nalezením zadávených fénixek divnou předtuchu. "Nemohl jsem spát a pořád se mi vracela myšlenka, že musím jít na Ježník kouknout na drůbež. Mám jí tolik, že stíhám kontrolovat jen kohouty, slepic bych se nedopočítal. To je důvod, proč jsem si tří zakousnutých fénixek pod keřem všiml až později. Liška je zabila a schovala na zahradě, že se pro ně vrátí v noci," popsal Rozehnal liščí taktiku.
Krnovského chovatele nejvíc mrzí, že už půl roku má na Městském úřadě Krnov podanou žádost o povolení odstřelu lišek mimo honitbu, ale zatím ho nikdo neinformoval, jak řízení probíhá.
"Když se v květnu řešil ten útok lišek, při kterém jsem přišel o sto kusů drůbeže, jednalo se pravděpodobně o dospělé lišky, které takto učily lovit mláďata. Není totiž běžné, aby liška usmrtila několikanásobně víc slepic než dokáže sežrat nebo odnést. Chápu, jak je složité povolit odstřel mimo honitbu a dokonce blízko obytné zástavby, ale podle mě došlo na Ježníku k tak mimořádné události, že to nelze řešit jinak," uvedl chovatel drůbeže, který se v minulosti marně snažil zdokonalovat ploty kolem své zahrady i zabezpečení kurníků. Liška si ale nakonec vždy nějakou cestu našla. Chovatelé na Ježníku se smířili s tím, že občas přijdou o nějakou tu slepici a naučili se s tím žít. Květnový masakr v kurníku Vojtěcha Rozehnala je ale něco jiného.
Někteří myslivečtí odborníci pochybují, že stovku kusů drůbeže mohly zadávit opravdu lišky. Spíš tipují na řádění psíka mývalovitého, norka nebo psa, na kterém se lišky jen okrajově přiživily. Přesto je jasné, že lišky začínají být pro Krnov problémem. Lidé je stále častěji potkávají přímo v krnovských ulicích a dokonce i v okolí náměstí. Vletních měsících, kdy je v přírodě dostatek potravy, případů setkání s liškou podstatně ubylo. Specializovaná firma, která získala povolení k odstřelu v Krnově, na žádnou nenarazila.
Vojtěch Rozehnal je ale nadále přesvědčen, že drůbež chovatelům na Ježníku kradou právě lišky. Už několikrát totiž našel na silnici kousek od své zahrady přejetou lišku a také už na vlastní oči viděl útok lišky na drůbež přímo na své zahradě za bílého dne. Od té doby je celý nesvůj, když si musí ze zahrady odskočit třeba jen na oběd.

Přijde obzvlášť tuhá zima?
Vojtěch Rozehnal se naučil pozorovat přírodu a dávat si věci do souvislostí. Podle něj je návštěva lišek další indicií, která potvrdila jeho předpoklad, že nás čeká obzvlášť tuhá zima. "Všimněte si, jak mají králíci, psi i kočky letos kvalitní hustou zimní srst. A všechny zvířata žerou dvakrát tolik co obvykle. Dokudje teplo, potřebují se vykrmit a vytvořit si zásoby tuku, protože instinktem cítí obzvlášť tuhou zimu. A samozřejmě také lišky potřebují více potravy než obvykle, takže ztrácí plachost a zase si troufají vyrazit z lesa do našich zahrad," vysvětlil Vojtěch Rozehnal, co způsobilo zvýšenou aktivitu lišek na Ježníku.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.