Přihlásit

Myslivci se loučili s honitbou (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dodržování mysliveckých zvyků a tradic dokáže vytvořit skvělou atmosféru na společných mysliveckých akcích
Zaostřeno na myslivce

Světlá Hora
Jednu z nejlepších společných akcí mají za sebou myslivci z honitby Světlá Hora na Bruntálsku. Bohužel ale i poslední - jejich honitba končí, vzniknou zde od Nového roku dvě nové, kde budou hospodařit sami majitelé pozemků. A tak na rozloučenou uspořádali světlohorští myslivci i naháňku na černou a vysokou zvěř, na kterou pozvali kamarády myslivce ze širokého okolí.
Na přivítanou a na zahřátí byla horká zabijačková polévka a pak nástup s plnou parádou a mysliveckým troubením. V lese myslivce čekala čerstvá nadílka sněhu a silný vítr, ale štěstí jim přálo a ulovili čtyři kusy jelení zvěře. Následoval nezbytný výřad, vzdání pocty ulovené zvěři a provolání "Lovu zdar". Završením pak byla poslední leč se skvělou atmosférou. Světlohorští myslivci si dali záležet a přátele pohostili skvělou srnčí svíčkovou a připravili program s mysliveckými zvyklostmi.
Nemohl chybět myslivecký ceremoniál pasování. "Pojali jsme to slavnostněji a dali jsme si záležet, je to i na rozloučenou s naší honitbou, která končí," vysvětlil hostům Marek Pagáč, který akci organizoval. Ten se také ujal obřadu pasování, pamětní list si z jeho rukou převzal král honu, tedy nejúspěšnější lovec toho dne, kterému se podařilo při naháňce ulovit hned dva kusy zvěře. Dalším pasovaným byl nejlepší honec. Svůj pamětní list zde převzal myslivec, kterému se letos podařilo ulovit životního kňoura s mimořádně silnou trofejí. Na lovce srnců byl pasován mladý myslivec, který letos ulovil svého prvního srnce.
"Máte to hezky připraveno a je chvályhodné, jak ctíte myslivecké tradice, dbáte na jejich udržování," pochválil akci jeden z hostů, Josef Rybár. Pro mnohé myslivce není loučení s honitbou lehké, jsou mezi nimi tací, kteří v ní provozovali myslivost několik
desetiletí. "Ještě zvěři naposledy nasypeme do krmelců a pak už se o ni musí starat někdo jiný," smutně konstatoval jeden z místních nejstarších myslivců Jan Heblák.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.