Přihlásit

Ochrana ptactva: speciální sloupy elektrického vedení (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ochranáři přírody si od nových sloupů slibují úbytek zraněných dravých ptáků

Věžnice
Hned několik nových sloupů elektrického vedení už nějakou dobu stojí u Věžnice, která leží na hranici havlíčkobrodského a jihlavského okresu.
Sloupy u Věžnice jsou zvláštní tím, že by se díky použití speciálních materiálů mohl razantně snížit počet zraněných dravců, kterých se ročně na území České republiky o vedení spálí tisíce, nebo spíše celé desetitisíce.
"Se společností E. ON, která sloupy postavila, na projektu úzce spolupracujeme," konstatoval Václav Hlaváč z havlíčkobrodské Agentury ochrany přírody.
Nový typ sloupů je navíc vybaven speciálním bydlem a nese název Pařát III.
"Jde o kompletní sérii, která by celá měla být zabezpečena. Tyto speciální sloupy by měly být do budoucna používány při všech rekonstrukcích a opravách stávajícího vedení. Ochrana zvěře je totiž také daná zákonem," vysvětlil v krátkosti Hlaváč.

Dlouhodobé snahy
Přitom snahy o omezení počtu zraněných dravců na našem území existují již poměrně dlouhou dobu. "Způsobů se tu objevovalo už vícero, některé se ale postupem času ukazovaly jako neúčinné. Ale vývoj v této oblasti stále postupoval, a nový typ sloupů, který vzešel z dlouhodobé analýzy, je jeho dalším výsledkem," uvedl Václav Hlaváč.
Do záchranných stanic po celé republice se každoročně dostane zhruba pět stovek dravců, kteří se o elektrické vedení popálí. Drtivá většina však ihned uhyne, nebo je na zemi likvidují třeba lišky.
"Samozřejmě se však pták, který na vedení sedne, nemusí spálit okamžitě. K tomu je třeba vícero faktorů, jako je třeba mokré peří. Někdy si prostě dravci sednou bez problémů a někdy dochází k jejich zranění či úmrtí. To by se nyní mohlo začít měnit," dodal Hlaváč.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.