Přihlásit

Jelen či srnka zblízka, to je nový plán lesníků (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Atrakce v lese

Hradec Králové
Vidět v lese bažanta, srnku, jelena nebo třeba lišku není jen tak. Lesní zvěř je plachá a člověku se vyhýbá. Dnešní děti navíc v přírodě příliš času netráví, a tak znají mnohdy tato zvířata jen z fotek a obrázků. To by se však časem mohlo změnit. Alespoň tedy v Hradci. Místní radnice totiž ve spolupráci s Městskými lesy chystá speciální projekt. Jde o vzdělávací centrum s enviromentálním zaměřením, které umožní zblízka sledovat život lesní zvěře. Podobné funguje už od minulého roku v Karlových Varech, kde se také lesníci inspirovali.

Místo hájovny vzdělávací centrum
Za vhodnou lokalitu byla vybrána hájovna U Dvou šraňků. Kolem ní vznikne také lesní obora a výběhy pro zvířata, na která bude z bývalé hájovny dobrý výhled.
Centrum by mělo sloužit hlavně dětem. A to už od předškolního věku. "Spatřit jelena či srnku v lese vyžaduje hodně času a naprosto tiché chování. Někdy ani to nepomůže. Záměr počítá s tím, že bude možné zejména dětem tato typická zdejší zvířata ukázat a říci jim o nich více informací," přiblížil náměstek primátora Martin Soukup.

Finance získá město z dotací
"Chceme společně s městem podpořit funkci rekreačních lesů a nabídnout našim návštěvníkům něco nového a zároveň udělat i něco prospěšného pro děti. Z praxe víme, že se pomalu vytrácí povědomí o lesním hospodářství a tento projekt by to mohl napravit," vyjádřil se k originálnímu nápadu ředitel lesníků Milan Zerzán.
Vzdělávací centrum už odsouhlasila rada města Hradce Králové, která také vydala podmět na vypsání výběrového řízení k zajištění projektové dokumentace.
K financování by chtěla hradecká radnice využít vhodné dotace.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.