Přihlásit

Myslivci a nový občanský zákoník (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

I myslivci musí zaměřit svou pozornost k právním úpravám nového občanského zákoníku. Z tohoto důvodu uspořádala Českomoravská myslivecká jednota Okresní myslivecký spolek Břeclav devětadvacátého listopadu odbornou přednášku pro členy mysliveckých sdružení na celém okrese Břeclav.
V úvodu Jan Čambala seznámil přítomné s veterinární situací na okrese Břeclav. Přeléčení spárkaté zvěře v zimních měsících příštího roku je podmíněno vyšetřenými odebranými vzorky trusu zvěře v jednotlivých honitbách. Další část přednášky, i když se skládala ze dvou bodů spolu úzce souvisela. Vladimír Zelina podrobně seznámil přítomné o ekonomických náležitostech, které musí každé myslivecké sdružení vést, i když nemá povinnost daňového přiznání. Jan Kovařík na něj navázal právní předpisy. Ke dni prvního ledna 2014 nabude účinnosti nový občanský zákoník. Ruší se dosavadní právní úprava o sdružování občanů.

Nové předpisy
Co to znamená, nám velmi zkráceně sdělila jednatelka Vladimíra Vejrostová. Do dvou let je nutné, aby myslivecká sdružení změnila název. Název spolku musí obsahovat slova "spolek" nebo "zapsaný spolek", postačí zkratka "z.s.".
Alespoň tři osoby vedené společným zájmem mohou založit k jeho naplňování spolek jako samosprávný a dobrovolný svazek členů a spolčovat se v něm. Změna pro členskou základnu spočívá v tom, že členové neručí za dluhy spolku.
Do tří let je spolek povinen přizpůsobit své stanovy nové úpravě a doručit orgánu vedoucímu rejstřík.
Závěr přednášky se týkal uplatňování náhrady škod způsobených zvěři.
Odborníkem v tomto oboru je soudní znalec Petr Spurný, který podrobně vysvětlil uplatňování náhrad škod a oceňování její výše způsobené užíváním honitby a zvěří na honebních pozemcích, polních plodinách, vinné révě, ovocných kulturách a zemědělských porostech ve smyslu zákona o myslivosti.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.