Přihlásit

Kralupy mají největší linku ve střední Evropě na zpracování zvěřiny (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KRALUPY NAD VLTAVOU
Odstřelená lesní zvěř ve velkém putuje do Kralup nad Vltavou. Zde v průběhu prosince společnost Bidvest spustila do plného provozu velkokapacitní linku na zpracování masa z volně žijících zvířat. Rukama místních pracovníků denně projde až 150 kusů zvěře a 5 tun zvěřiny.
Roční spotřeba zvěřiny v České republice je zatím poměrně malá, vychází na zhruba 800 gramů na osobu. Do budoucna by se ale tento podíl mohl zvýšit. Pod rukama šikovného kuchaře je zvěřina velmi chutnou a zdravou potravinou. 
Kralupská linka společnosti Bidvest je největší svého druhu ve střední Evropě. Práci zde nalezlo až 36 zaměstnanců, kteří na lince mohou pracovat i v třísměnném provozu. Linka, jejíž výstavba přišla na 36 milionů korun, je určena hlavně k zásobování gastronomických zařízení, včetně těch nejluxusnějších. Přibližně 10 procent produkce by mělo směřovat i do maloobchodního prodeje. Výrobky z této linky naleznou zákazníci pod značkou Petron.
"Jsme prvním zpracovatelským závodem na zvěřinu v České republice, který splňuje evropské normy na hygienu, zpracování, jakost, bezpečnost výroby a zacházení s výrobkem. Jsme také první, kteří splňují podmínky pro udělení značky Český výrobek Garantováný Potravinářskou komorou ČR v oblasti zvěřiny," uvedl ředitel společnosti Bidvest Kralupy Predrag Bilič.

Zveřina z Kralup ponese značku Petron
Společně s otevřením nové kralupské linky představila společnost Bidvest také novou potravinářskou značku Petron, pod níž bude zvěřina zpracovávaná v Kralupech prodávána. "Kvalita dodávané zvěřiny se doposud v České republice hodně lišila a kolísala u různých dodavatelů, proto bude značka Petron garantovat legálně odlovenou zvěř výhradně z tuzemských lesů, jež prošla důkladnou kvalitativní kontrolou a špičkovým zpracováním," uvedl marketingový ředitel společnosti Bidvest Antonín Rubáš.
Bidvest tak plánuje konkurovat přímému prodeji mysliveckých sdružení do restauračních zařízení, který dlouhodobě tvoří 30 až 40 procent celkového objemu prodané zvěřiny na tuzemském trhu. "Přímý prodej z lesa rovnou do restaurace může přinášet problémy z důvodu nebezpečí nedostatečného vyšetření zpracovaných kusů, které mohu obsahovat parazity přenosné na člověka," připomněl Antonín Rubáš. Přímý prodej myslivců nebo dokonce pytláků do restaurací podle něj často způsobuje i degradaci zvěřinového masa, která při profesionálním průmyslovém zpracování nehrozí.
Zvěřina zpracovaná novou linkou v Kralupech bude skladována v optimální teplotě 0 až +2°C a po zpracování šokově zmrazována na -40 °C, což je v této oblasti podle Predraga Biliče unikátní technologický postup. "Zvěřina navíc prochází hned trojí kontrolou, poprvé ze strany prohlížitele, pak od Státní veterinární správy a nakonec i od oddělení kvality společnosti Bidvest," doplnil ředitel marketingu Antonín Rubáš. Zvěřina z Kralup poputuje i do zahraničí
V současné době je přibližně 80 procent zvěřiny z České republiky exportováno do zahraničí, a to většinou v podobě celých kusů zvěře. To by společnost Bidvest ráda změnila a jejím cílem je vyvážet již zpracované finální produkty. "Výrobky z české zvěřiny chceme v příštím roce exportovat hlavně do zemí západní Evropy, jako je Itálie, Švýcarsko, Rakousko, Německo a Nizozemí," uvedl ředitel společnosti Bidvest Kralupy Predrag Bilič a dodal: "Hodláme zpracovávat co nejčerstvější surovinu, i proto chceme vykupovat zvěřinu od mysliveckých sdružení pětkrát týdně." Společnost by takto mohla exportovat až 500 tun ročně. Bidvest je známý spíše jako Nowaco
Společnost Bidvest Czech Republic patří mezi největší výrobce a zpracovatele potravin v České republice a zároveň provozuje největší velkoobchod mražených, chlazených a čerstvých potravin i souvisejícího nepotravinářského zboží v České republice. Na českém trhu tato společnost působí už od roku 1990, a to pod známou značkou Nowaco, ta v roce 2009 získala strategického partnera - jihoafrickou společnost Bidvest, která je největším světovým distributorem potravin do gastronomie mimo území USA. V roce 2012 na základě těchto nových vlastnických vztahů proběhla změna názvu skupiny Nowaco na Bidvest. V České republice má Bidvest provozovny v pěti městech a zaměstnává 1500 pracovníků.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.