Přihlásit

Lovci bez mimikry, a v bezpečí (5plus2.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Předcházejí možným nešťastným zraněním při honech. Pro vlastní bezpečí používají reflexní pásky a vesty. Zvěři to nevadí.

STRAKONICKO
Než splynout s okolním porostem, raději být viděn a vrátit se z lovu bez úhony. Tím se řídí myslivci, kterým na dálku svítí na oblečení a kšiltovkách reflexní pásky nebo si navlékají výstražné vesty.
Není to novinka ani povinnost, ale myslivci tím předcházejí nešťastné náhodě, kdy se může kulka při lovu zatoulat, kam nemá. Reflexní pásky zdaleka všechna myslivecká sdružení nemají.
Cehnické Myslivecké sdružení Hájek na naháňku černé a škodné zvěře o prvním prosincovém víkendu vybavilo do viditelných barev i hosty. Třebohostičtí myslivci si vesty teprve doobjednávají. "Pořizujeme je hlavně kvůli mladým začínajícím myslivcům, kteří nemají takové zkušenosti. A také abychom je mohli půjčit hostům, aby nedošlo k neštěstí. Poslední případ postřelení na honu je tuším z konce listopadu z Hluboké," poznamenává starosta obce, lesník a člen sdružení Jiří Plechatý.
Pořídit ochranné pásky třebohostické myslivce nezruinuje. "Jsme malé sdružení. O deseti členech. Celkem za doplňky k ošacení a pro hosty utratíme kolem dvou tisíc korun," dodává.
Zdejší sdružení má devítisethektarovou honitbu a pořádá naháňky na přemnožené divočáky a hony na bažanty z vlastního chovu.

V oranžovém běhají i psi
Kvůli barevně výraznému označení šatstva nesplývají myslivci dokonale s okolím, ale zvěři to nevadí, ani ji to neplaší. "Ta to ve svém spektru nevidí," vysvětluje Jaroslav Božka, předseda Mysliveckého sdružení Marčovická Hora a zároveň předseda myslivecké komise.
Potmě sice nejsou pásky nic platné, ale naháňky většinou začínají v devět ráno a končívají ve tři odpoledne. Myslivci ale nechrání jen sebe. "Reflexní označení zviditelňuje i psy a na pásky se dají napsat telefonní čísla majitelů, pokud by se lovecký pes zaběhl," připomíná výhody Božka.
Mužů v zeleném je na Strakonicku podle statistik 1224 v 76 mysliveckých sdruženích.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.