Přihlásit

Babice otevřou unikát. Muzeum dá prostor i pytlákům (Dobrý den s kurýrem)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Expozice věnovaná "černému lovu" vzniká na základě fotografií z pražského policejního muzea

BABICE
Stavba unikátního muzea myslivosti a pytláctví v Chřibech je v cílové rovince. Proměna hospodářského stavení, které je součástí loni zrekonstruované usedlosti Na Mýtince z roku 1830, skončí v lednu. Obec přesto ještě musí rozlousknout jeden oříšek - expozici pytláctví, která se plní hlemýždím tempem. Jednou z nadějí Babic je Policejní muzeum v Praze.
"Exponáty do myslivecké části nějaké máme, ale pytlácká, to je problém. Zkoušeli jsme štěstí u uherskohradišťské policie, ale veškeré pytlákům zabavené náčiní se likviduje," posteskl si Miloslav Maňásek, starosta Babic. A tak se obecní výprava rozjede do pražského policejního muzea, kde si originální "díla" pytláků vyfotí a vyrobí repliky. "Obyčejná oka a železa samozřejmě máme, ale po dalších po domácku vyrobených zbraních pytláků pátráme marně. Je to proto asi jediná možnost," přikyvuje Maňásek.
Z původního hospodářského stavení zůstala jen jedna štítová stěna, ostatní srovnal se zemí buldozer. "Záchrana byla vyloučená, většina totiž sloužila jako chlévy pro koně, krávy a prasata a zdi byly silně provlhlé. Nová stavba ale zvenku kopíruje původní, jen vnitřní uspořádání je úplně jiné," vysvětlil starosta. Přízemí objektu Babičtí věnují samotnému muzeu a odchovně divokých králíků a bažantů, v podkroví vyroste muzeum o historii obce. "Exponáty vybírá pracovní skupina odborníků, které vévodí Jiří Severín, zakladatel Muzea lidových pálenic ve Vlčnově, a Jiří Jilík, novinář a publicista. Hodně nám pomáhají myslivci i lidé, kteří vytáhli své vyřazené poklady z půd," říká Maňásek.
Muzeum je ve fázi hrubé stavby, aktuálně se dělají vnitřní omítky a pak přijdou na řadu podlahy a obložení podkroví sádrokartonem. Ve dvorní části vyrůstá kamenná cesta ke stodole, která jako jediná z původních hospodářských staveb přežila a stane se expozicí starých zemědělských strojů. "V humně ještě postavíme voliéru pro bažanty, perličky a další lesní zvířectvo," doplnil starosta.
Muzeum spolkne 4,5 milionu korun, z obecní pokladny však zmizí jen necelý milion. Rozdíl představuje dotace z Evropské unie.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.