Přihlásit

Nové muzeum v sýpce: třemi patry přes celé Orlické hory (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ROKYTNICE V ORLICKÝCH HORÁCH
Městečko Rokytnice v Orlických horách má od soboty nový magnet: Sýpku - muzeum Orlických hor. Originální je exteriér i interiér, a to jak zrenovovaná budova sýpky, tak moderní expozice.
Na první pohled zasvítí nápad architekta zasadit model biotopu do tří pater najednou. Na stromě ve voliéře vysoké jedenáct metrů jsou k vidění vycpaniny pětapadesáti druhů ptáků, kteří se v Orlických horách vyskytují. Vedle fauny a flóry s geografickými údaji se návštěvníci setkají i s historií sklářství, papíren, železářství, mlynářství, výroby ozdob, betlémů i textilií. Informace obdrží nejen z klasických vitrín, ale z infokiosků, z promítání vybraných filmů na velkém plátně či z příručních naslouchadel. Interaktivní obrazovky podporují hravost i vzdělání nenásilnou formou. V objektu je řemeslná dílna a také v něm lze zřídit přednáškový sál pro 25 lidí.
"Jsem nadšená, musím obdivovat všechno, co tady vidím," řekla jedna z prvních návštěvnic rokytnická penzistka Marie Hložková.
"Určitě se sem ještě vrátím, až to bude klidnější, abych si to všechno mohl v klidu prohlédnout. Muselo to dát hromadu práce," ocenil dokončené dílo Karel Novák z Rokytnice. Rekonstrukce sýpky z první poloviny 19. století stála 40 milionů korun. Radnici dvaapůltisícového města podpořil kraj a Evropská unie, expozice provozuje Muzeum Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. "Musím vyzdvihnout, že oproti ostatním muzeím je velice moderní. Budova už je pro muzejní expozici částečně přizpůsobená, je tady dost moderních technologií včetně interaktivních prvků, které dnešní divák ocení víc než klasickou statickou expozici s vitrínami a textem," řekl kurátor expozice Tomáš Zelenka. Podle něj je výborné, že rekonstrukce nenarušila původní charakter budovy, návštěvníci cítí, že navštívili historickou stavbu. "Je to všechno hezké, nejvíc se mi líbí strom se zvířaty a staré předměty, které lidé dříve používali. A už se těším, až budou obrazovky volné, abych si je také vyzkoušel," řekl jedenáctiletý Ondřej Dostál z Rokytnice v Orlických horách.
Už podle dvojjazyčných nápisů je zřejmé, že muzeum bude vedle českých návštěvníků lákat také turisty ze sousedního Polska.
"Těší mne hlavně to, že Orlické hory dostaly další turistický cíl, šanci zpestřit lidem pobyt, přinést jim zábavu, ponaučení i legraci," uvedl rokytnický starosta Petr Hudousek, který by rád Sýpku dobře "prodal", aby přilákala co nejvíce lidí. "Plánujeme vznik filmového klubu. Chceme centrum, v němž se budou lidé scházet a vzdělávat se. Všechno záleží na přístupu muzea a zájmu města, které se musí starat, aby muzeum žilo," řekl starosta, jenž do muzea přispěl svou sbírkou starých pohlednic s motivem Orlických hor, speciálně Rokytnicka.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.