Přihlásit

Podle Encyklopedie zvěře ČR se učí ve školách (týdeník Krnovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JESENÍKY
Ostravský režisér a producent Zdeněk Kouřil, který v současné době žije v Troubkách u Přerova, se pohybuje několik desetiletí v přírodě a je autorem desítek tematických naučných filmových dokumentů. Asi největší ohlas vzbudila jeho dvoudílná Encyklopedie zvěře České republiky

Už jako malý chlapec byl Zdeněk Kouřil milovníkem přírody. Zhruba před dvaceti lety začal natáčet výukové, naučné, dokumentární a cestopisné filmy. Dokumenty jsou o to cennější, že mapují komplexně živou přírodu České republiky. "Právě to bylo mou snahou. Je s podivem, že obyvatelé naší země vědí ze zahraničních snímků v televizi, jak vypadá lev, žralok, slon, ale o naší přírodě toho moc nevědí," řekl režisér Zdeněk Kouřil.
A právě to se tvůrce naučných dokumentů snažil změnit: i když se mu zahraniční snímky líbily, obyvatelé České republiky se z nich o naší přírodě příliš nedozvěděli. "Mrzí mne, když učitelka přírodopisu na prvním stupni základní školy si plete při výkladu kunu lesní s kunou skalní, neví, jak vypadá jezevec," konstatoval Zdeněk Kouřil. "I v televizi pletou termíny. Mluví o dravcích, a přitom ukazují snímky šelem, vlků a medvědů. Pletou si jelení zvěř, vysokou, srnčí, srnčata, kolouchy, nevědí, co to je. Dokonce jsem se setkal s názorem, že srnčí jako mladé žije v nížinách a pak odejde do hor a je z něho jelen."
Neznalost základních pojmů vyburcovala režiséra k aktivitě. Mrzelo jej, že neexistuje v Česku ucelený dokument mapující zdejší faunu. Příručka, která by měla nejen uměleckou, ale rovněž vzdělávací a vypovídající hodnotu. A v neposlední řadě i hodnotu trvalou, zejména když mnoho zvěře je již v Červené knize, čili na pokraji vyhubení. Encyklopedie zvěře České republiky se stala před patnácti lety takovou vlajkovou lodí jeho videostudia SUA SPONTE Ostrava. Encyklopedie i další filmy o přírodě jsou dodnes k mání na internetových stránkách www.dvd-zver.cz.
Rádcem byl režiséru Kouřilovi při tvorbě Encyklopedie známý režisér František Mudra, autor televizních cyklů Lovy beze zbraní a Po loveckých stezkách. A nejen on, ale také spisovatel a scenárista obou cyklů Jaroslav Müller. Velkým vzorem byl Kouřilovi též autor knih o přírodě, kníže poezie Jaromír Tomeček. "Byli to i další lidé, v neposlední řadě můj oblíbený komentátor Ivan Šedivý. Jeho hlas znějící z rozhlasu mi dodnes zní v uších," uvedl Kouřil. A nejen to, sugestivní hlas Ivana Šedivého zaznívá i z videoukázky Kouřilova videostudia. Myšlenka na natáčení Encyklopedie vznikla v roce 1993 v Krasově. "Seděl jsem jeden večer na kazatelně.
Přišel známý a říká: Představ si, mám z ciziny takovou encyklopedii zvířat podle abecedy, od antilopy přes buvola. Tehdy jsem si řekl: U nás nic podobného neexistuje, já to zkusím natočit. A pěkně z detailu," vzpomínal Kouřil. A podařilo se.
Encyklopedie má dva díly - Ptáci a Savci. Oba díly obsahují šestnáct řádů, dvacet pět čeledí a sto šest zoologicky a alfabeticky seřazených druhů zvěře. Tvoří ideální studijní materiál. Oba díly jsou v délce dvou celovečerních filmů, trvají celkem 181 minut. "Trvalo tři roky, než se mi podařilo Encyklopedii vytvořit," dodal režisér. Náklady na vytvoření díla po celou dobu táhl tvůrce ze své kapsy. Během její tvorby najezdil dvacet tisíc kilometrů, náklady se vyšplhaly na několik set tisíc korun.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.