Přihlásit

Australským psům dingo hrozí zánik (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Psi dingo běhají po australských pláních už tisíce let. Tento poddruh vlka obecného, který je typickým zvířetem australského kontinentu, by ale mohl vymizet, neboť se kříží s divokými i domácími psy.

Psi dingo běhají po australských pláních už tisíce let. Tento poddruh vlka obecného, který je typickým zvířetem australského kontinentu, by ale mohl vymizet, neboť se kříží s divokými i domácími psy. "Přestože se podobá psu, má čtyři nohy a ocas, jímž mává, je to divoké zvíře," zdůrazňuje předsedkyně sdružení na ochranu australského dinga Amanda McDowellová.

Podle nalezených kosterních pozůstatků toto zvíře pochází z vlka a do Austrálie se dostalo nejméně před 3500 lety. Dnes mu hrozí zánik: na 90 procent zvířat, jimž se říká dingo a která žijí v australském vnitrozemí či venkovských oblastech, ve skutečnosti vzešlo z křížení se psy, ať už domácími nebo volně žijícími.

"Jsou na pokraji zániku. Většina lidí si myslí, že je u nás plno dingů, ale ve skutečnosti to jsou zkřížení psi, nikoli čistí dingové," vysvětluje McDowellová. Dingo zkřížený se psem se přitom od čistého dinga výrazně liší. "Nejsou to dobrá domácí zvířata, nehodí se k dětem, nesnášejí se s ostatními zvířaty. Jsou to lovci," poznamenala McDowellová.

O predátorské povaze dingů koluje v nedávné australské historii mnoho příběhů. Devítitýdenní Azaria Chamberlainová poblíž Ayers Rock v centrální části Austrálie zmizela ze stanu, kde spala. Její matka vždy tvrdila, že viděla dinga, jak kojence odnáší, tělo děťátka se ale nikdy nenašlo. Matka byla odsouzena za vraždu.

O několik let později byly nedaleko doupěte dinga nalezeny cáry dětského oblečení. Případ se začal znovu vyšetřovat a matka byla osvobozena. Loni v červnu, celých 32 let po hrůzné události, soud oficiálně oznámil, že dítě unesl dingo.

Křížení psů dingo začalo koncem 18. století, kdy do Austrálie přicházeli osadníci se psy, říká biolog na univerzitě v Novém Jižním Walesu Mike Letnic. Křížení nabylo rychlejší podoby v posledních desetiletích, protože se rozšiřuje městská zástavba a zemědělství, zejména na jihovýchodě země. V centrální poušti je naopak ještě možné vidět čisté psy dingo.

Praví dingové, kteří jsou příbuzní vlkům, neštěkají a rozmnožují se jen jednou ročně. Ochránci přírody zdůrazňují, že zachování genetického dědictví psa dingo přispívá k udržení ekologické rovnováhy australských krajů. Dingové jsou klíčovým článkem ekosystému: jako největší pozemští predátoři v Austrálii loví kočky, lišky či dokonce kozy, tedy zvířata, která dovezli osadníci z Evropy a jejichž populaci je třeba kontrolovat. Aby Australané zachovali čistotu rasy dinga, zřídili jejich chovy a malé psy dingo pak vypouštějí do přírodních rezervací.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.