Přihlásit

Další rozsáhlý odstřel divočáků bude v dubnu (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mníšek pod Brdy - Další rozsáhlý odstřel přemnožených divokých prasat v Brdech se uskuteční příští rok v dubnu. Do té doby se chtějí obce postižené řáděním černé zvěře zaměřit na nehonební pozemky, kde budou instalovat odchytové klece.
Myslivci mají nyní za sebou dvě rozsáhlé koordinované naháňky na území sahajícím od Mníšku pod Brdy po Vltavu a od Zbraslavi za Dobříš. "Druhý odstřel přinesl slabší výsledky než první, přesto organizátoři hodnotí akci úspěšně," řekl po sobotní naháňce na divočáky mluvčí mníšecké radnice Miloš Navrátil. Zatímco při první naháňce, která se konala před dvěma týdny, myslivci skolili 139 prasat, minulou sobotu takové štěstí neměli.
Počet zastřelených divočáků podle dostupných informací nepřesáhl 90 kusů.
"Nedá se říct, že by to byl neúspěch. Vždycky záleží na tom, kde se ta leč koná, jaké jsou to pozemky, jaký je to porost," podotkl Navrátil. Rozhodně to však podle něj nelze interpretovat tak, že se stavy divoké zvěře po prvním odstřelu výrazně snížily.
Podle Navrátila se při akci neobjevily žádné problémy. "Lidé už si toho ani moc nevšímali," dodal.
Akci iniciovala mníšecká radnice, která má s přemnoženými prasaty velké potíže.
Divočáci se v Mníšku objevují už i na náměstí a u obchodů, ročně způsobí škody za stovky tisíc korun. Lidé se s nimi setkávají u pošty nebo prodejny Penny,uškoly i školky. Myslivci příčinu nesnází vidímimojiné v tom, že se brdský vojenský újezd otevřel turistům. Zvěř tam nemá klid a stěhuje se jinam, do menších lesů, houštin a remízků.
Zarostlé parcely kolem Mníšku, na nichž se zatím nic nestaví, jsou údajně pro divoká prasata ideální. Zvířatům totiž stačí vysoká tráva a nevadí jim déšť.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.