Přihlásit

Chtěla pracovat se zvířaty. Vycpává je (Nový život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Miluje živá zvířata, hlavně koně. Přesto má každý den pod rukama ta uhynulá. Ulovená. Vycpává je zákazníkům, kteří je chtějí mít doma. Ač si to ve skutečnosti nikdy nemyslela, dvaatřicetiletá Barbora Staňková z Moravské Nové Vsi (na snímku) se živí jako preparátorka. "Stejně jako si myslivci nechávají preparovat trofeje z našich lesů, chtějí lidé zvířata ulovená na jiných kontinentech," říká žena na úvod rozhovoru.
Ještě před pár lety podle ní převažoval zájem o tuzemskou zvěř, poté se však karta začala obracet.
Výjimkou tak nejsou například antilopy ulovené v Africe.
Staňková vypráví, že pracovat se zvířaty chtěla už od dětství. Přilnula zejména ke koním. Jednoho dokonce vlastnila, ale kvůli vysokým nákladům na jeho chov ho musela prodat. Mezi památkami je například snímek, který poskytla Novému životu Zřejmě jen stěží by ji napadlo, že se profesně zvěři věnovat bude, ovšem zcela jinak, než si představovala. Když chodila do školy, vypomáhala ve stájích. Mít to jako hlavní pracovní náplň, byl její životní sen. "Trochu se to zvrtlo," míní s úsměvem.
A pokračuje.
"Jak se říká, dostala jsem se k tomu jako slepý k houslím. Před pěti lety jsem našla inzerát a shodou okolností je majitel firmy ze stejné vesnice jako já. Vzal mě na zkoušku a osvědčila jsem se. Od té doby se tomu věnuju a jsem za to ráda," líčí Staňková.
Mezi nejexotičtější zvířata, která se jí dostala pod ruce, patřil například kanadský jelen. "Nejvíc práce je s velkými zvířaty, jako je právě jelen. Odleje se model a na to nasazuje a zašívá vyčiněná kůže. Pak se to celé suší," poznamenává žena.

S koňmi v cizině
Že by ji práce s uhynulým zvířetem nedělala dobře, odmítá. Zvykla si. "Netrvalo to dlouho. Beru to jako práci. Samozřejmě mi je někdy těch zvířat líto . Osobně bych je zabít nemohla, doma vypreparované zvíře nemám," tvrdí Staňková. Těch živých se ale i přes nucený prodej milovaného koně nevzdala. Když po práci může, tráví čas u známých v sousední vsi. A snu se nevzdává.
"Ráda bych někdy pracovala s mladými koňmi, v nejlepším případě asi někde v zahraničí. Uvidíme, jak půjde život. Třeba se mi to někdy splní ... A nebo taky ne," dodává Staňková s úsměvem.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.