Přihlásit

Zdivočelí psi zabili 10 kusů srnčí zvěře (Karvinský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Srny se dostaly do oploceného areálu Sadů Životice, kde je napadli dva psi.

Havířov
Škodu počítanou na několik desítek tisíc korun utrpěli havířovští myslivci. Dva zdivočelí psi jim zardousili osm srnců, jednu plnou srnu a jedno srnče.
Psi využili toho, že srnky vlezly dírou v plotě do rozsáhlého areálu jabloňových sadů v Životicích. Tam je začali nahánět a postupně je všechny strhli za krk a pak usmrtili. Z některých kusů psi vyžrali zvěřinu.
Případ začala ve středu ráno vyšetřovat policie. "Případ vyšetřujeme s tím, že se budeme snažit dohledat majitele psů. Způsobená škoda bude ještě upřesněna," řekl policejní mluvčí Jaroslav Kus.
Myslivcům nezbývá, než všechna mrtvá zvířata zlikvidovat. "Kolega je našel ve středu ráno, když kontroloval honitbu a s ní i lokalitu ovocných sadů. Srnčí leželo na několika místech, jak jej psi postupně strhávali. Je možné, že na ně útočili o dva nebo tři dny před nalezením a postupně se k nim ještě vraceli a vyžírali zvěřinu," vysvětlil předseda havířovského mysliveckého sdružení Václav Přeček.
Svědci myslivcům řekli, o jaké psy by mohlo jít. "Podle lidí z okolí se tady pohyboval černý německý ovčák, se kterým byl ještě další menší pes. Kdo ví, jestli tady v okolí nenajdeme ještě další stržené kusy," dodal myslivec Jaromír Mikula, který srnčí ve středu ráno našel a nahlásil policii.
Srnčí doplatilo na to, že se pohybovalo v sadu, kde by vůbec nemělo být. V plotech jsou však díry po zlodějích jablek, kterými do sadu vleze.
"Dírami se tam dostali i psi a začali je nahánět. Srny pak zpanikařily a narážely do plotu a před psy pak neměly šanci. Sadařům se nelíbí, když jim srny okusují kůru stromů, ale ony tam ty díry do plotu nedělají. Pokud by srny nevlezly do sadu, mohly by psům utéct," doplnil Přeček.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.