Přihlásit

Vánoce v lese aneb Jak ozdobit stromek lesní zvěři (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vánoce nejsou jen o komerci, ale především o tradicích a zvycích. Proč si tedy nepřipomenout zvyky, které vždy o Vánocích dělali naši předci a které se netýkaly vždy jen lidí, ale i například lesní zvěře. Tak aby si čas hojnosti mohly užít všechny bytosti. Podívejte se s námi na to, jak ozdobit vánoční strom pro všechny volně žijící druhy zvířat.

"Ozdoby musí být samozřejmě jedlé, takové, které jim neublíží. Některé koupíte, jiné vám vyrostly na zahradě," vysvětluje Andrea Pondělíčková z iniciativy České dřevěné Vánoce a dodává:

"Můžete vybírat ze spousty dobrůtek. Obyvatelé lesa uvítají oříšky vlašské i lískové, žaludy, bukvice, kaštany, šišky, šípky, jeřabiny, slunečnicová či dýňová semínka, obilné klasy nebo jen zrní či kukuřici. Sáhnout můžete také pro uskladněná jablka a hrušky. Ze zeleniny pak pro osvědčenou mrkev, ale také celer a kedluben. Zajíci nepohrdnou ani košťálem od zelí či kapusty."Pro nepřipravené

Jestli doma nemáte nic z výše uvedených surovin, pak zkuste využít běžné kuchyňské zásoby, případně navštivte specializovaný obchod s chovatelskými potřebami.

Z domácích zdrojů bude nejsnáze dostupná zelenina, jako například mrkev a z ovoce především jablka. V mnoha domácnostech se najdou oblíbené pšeničné a ovesné vločky, dále mák či rýže.Ozdoby nejrůznějších tvarů

Aby měla i zvířátka vánoční stromeček, jak se patří, pohrajte si s přírodním materiálem a vyrobte z něj slušivé ozdoby. Určitě tím zabavíte své ratolesti alespoň na jedno sváteční odpoledne.

Ostrou špejlí nebo hřebíkem udělejte do ozdob dírky, kterými provléknete provázek na zavěšení.

Jablíčka či hrušky můžete použít vcelku, jen jim ke stopce navažte provázek, kterým je připevníte k větvičce. Lze je také nakrájet na silnější plátky a opět buď opatřit provázkem na zavěšení, nebo je pospojovat delším provázkem do řetězu. Stejný postup se hodí i pro mrkev, celer nebo kedluben.

Zeleninu lze ale i nakrájet ozdobným nožem na brambory, který vytvoří v jednotlivých kolečkách mřížkování. Máte-li ostrá vykrajovátka na cukroví, mohou mít vaše ozdoby nejrůznější tvary. Stačí však i obyčejný nůž.

Pro krmení zvířat lze využít i pařez.

Z jablek jím vykrojte podélné plátky, tím vytvoříte zajímavé žebrování. Nebo zeleninu nakrájejte nejdříve na kolečka a z nich vykrájejte hvězdičky, kytičky či jednoduché geometrické tvary jako trojúhelníky, čtverečky a podobně. Pověste je na vybraný stromek jako jednotlivé ozdoby nebo je opět navlékněte na nit a vytvořte chutný řetěz.

Oříšky, šišky a další plody převažte provázkem a přichyťte je k větvím stromečku. S drobnými plody už to bude v současnosti horší, protože stačily seschnout a na navlékání už budou příliš tvrdé.

V chovatelských potřebách můžete zakoupit lojové koule a tyčinky s lisovanými semínky, různé zrní a semínka - například lněné semínko, které je bohaté na v zimě tolik potřebný tuk.Přírodní krmítka

Dřevěná krmítka jsou fajn, nicméně velmi snadno je lze nahradit krmítky vyrobenými z tykve či kokosových ořechů.

"Přírodní krmítko opatřete dostatečně pevným provázkem, nasypte do něj semínka a máte další ozdobu hotovou," radí Andrea Pondělíčková.Co na stromeček rozhodně nepatří
rohlíky, čerstvý chleba a další pečivo z kynutého těsta
syrové a vařené brambory
solená a kořeněná jídla
obilné klasy či jiné přírodniny zakoupené na ozdobu v květinářství

Kromě jehličnanů lze ozdobit jakýkoliv strom na zahradě, na poli, v lese nebo v parku.

V městském prostředí to budou především ptáčci, takže pro jejich bezpečí při krmení vyberte stromek s vyšším kmínkem, kam za nimi nevyskočí psi, a ozdoby věšte na konce slabších větví, které neunesou mlsnou kočku.

V lese a na poli vyberte hustý pichlavý strom s nižšími větvemi a ty dolní ponechte pro nadílku zajícům. Lze jim položit i dobrůtky jako dárečky pod stromečkem.

Ve střední výšce stromku myslete na srnky a jinou vysokou zvěř a úplně nejvýš nechte pochoutky pro ptáčky či šplhající hlodavce a veverky.

Více zajímavých informací, jak strávit Vánoce v lese, naleznete na stránkách iniciativy www.drevenevanoce.cz.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.