Přihlásit

Česká zbrojovka zvýší zisk o polovinu (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Některé útočné pušky v Afghánistánu selhaly, česká armáda je ale s celkovou dodávkou zbraní z Uherského Brodu spokojena

PRAHA
Rekordní obrat i zisk očekává letos Česká zbrojovka, patřící mezi největší tuzemské exportéry. Přitom ještě před několika lety se firma s tradicí sahající do roku 1936 taktak držela nad vodou a její manažeři místo vytváření vizí obcházeli banky s prosbami o odklad splátek dluhů.
"To je minulost, nyní hospodaříme se ziskem. Letos očekáváme tržby na úrovni 2,8 miliardy korun, to je o třetinu více než loni. A provozní zisk se meziročně zvýší o polovinu na 300 milionů korun," řekl Lubomír Kovařík, generální ředitel České zbrojovky Uherský Brod. Po jeho nástupu do funkce v roce 2006 došlo k obratu v hospodaření firmy.
"Firmu se podařilo revitalizovat změnou produktů počínaje pistolemi přes obranný samopal škorpion až po útočnou pušku. Jsme schopni ozbrojeným složkám nabídnout kompletní škálu zbraní pokrývající vzdálenost boje od nula až do tisíce metrů. Pro lovce a myslivce jsme představili nové řady kulovnic, malorážek včetně semi-automatické verze. A hlavně jsme změnili přístup k zákazníkům," vysvětluje Kovařík. Žádná zbrojovka na světě už nedodává jen zbraně, ale kompletní zbraňové systémy. To zahrnuje i munici, optiku, přídavná bojová zařízení, pouzdra, ale také servis, zaškolení zbrojířů. Tak dnes pracuje i Česká zbrojovka, jejíž palné zbraně prodává 150 obchodníků v osmdesáti zemích světa.
Po propouštění v minulých letech firma nabírá zaměstnance, dnes jich má zhruba 1700, o čtyři sta víc než v roce 2006. Letos vyrobí 225 tisíc kusů palných zbraní, z toho 90 procent je určeno na export. Vedle zbraní vyrábí Česká zbrojovka i díly pro automobilový a letecký průmysl, objem tržeb v tomto sektoru letos dosáhne 450 milionů korun.
Nejlepší referencí pro každou zbrojovku jsou dodávky pro armádu vlastní země. Česká armáda, která od roku 1958 používá samopaly SA 58 vyráběné v Uherském Brodě, se před čtyřmi lety rozhodla přezbrojit. V tendru na dodávky útočných pušek zvítězila Česká zbrojovka s puškou ČZ 805 Bren nad belgickou firmou FN Herstal, kterou v Česku zastupovala firma MPI zbrojaře Michala Smrže.
Nové pušky Bren, které používají vojáci v Afghánistánu, ale podle České televize selhávají. Poruchy vykázalo 48 z 530 zbraní.
"Vojáci se je musí naučit používat, s kvalitou zbraní z České zbrojovky jsme spokojeni," vyvrací pochyby Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany.
Útočná puška CZ 805 Bren byla od počátku koncipována jako zbraň s vysokým stupněmmodularity, která u ní umožňuje nejen snadnou modifikaci pro různé typy zásobníků, ale například i změnu ráže, uvádí se ve vyjádření Generálního štábu Armády ČR.
První etapa přezbrojování končí letos, byla zahájena v roce 2009. V rámci této etapy Česká zbrojovka během čtyř let české armádě dodala zhruba 8000 pušek ČZ 805 Bren, 5500 pistolí a několik set kusů škorpionů. Přezbrojena byla polovina armády, především útočné složky. Celkové přezbrojení má být dokončeno do roku 2020. Česká armáda získá 17 678 útočných pušek Bren, 13 tisíc pistolí a tisíc škorpionů.
Hospodaření firmy se natolik zlepšilo, že umožňuje expanzi, která se po průniku na americký trh v roce 1998 zastavila. Letos začala Česká zbrojovka stavět svůj první zahraniční výrobní závod, a to v Brazílii. Z českých firem postavil v Brazílii továrnu naposledy ve třicátých letech minulého století Tomáš Baťa.
"Ve městě Pomerode spolu s našímbrazilským partnerem, společností RT Comercio pana Rafaela Thales de Freitas budujeme dceřinou společnost, která bude ročně vyrábět až 96 tisíc pistolí CZ P-07 určených pro brazilský trh," řekl Lubomír Kovařík. Do společné firmy CZ-Brasil, v níž mají oba partneři rovné podíly, letos Česká zbrojovka investovala 20 milionů korun, celková investice bude sto milionů. Výstavba továrny, která bude zaměstnávat zhruba 200 lidí, bude dokončena v polovině příštího roku, pak bude postupně nabíhat výroba. Pistole jsou určeny pro policii v jednotlivých brazilských státech a pro centrální armádu.
Polovina produkce České zbrojovky je určena oficiálnímozbrojeným složkám, polovina jde do civilního sektoru lovcům a sportovcům. Například v Rusku Česká zbrojovka kontroluje polovinu trhu dovážených loveckých zbraní.
"Velký potenciál vnímáme v jihoasijských zemích, jako jsou Vietnam, Indonésie, Thajsko. Perspektivní jsou samozřejmě i nadále Spojené státy, které jsou zároveň nejtěžším trhem s největší nabídkou. Naše pozice v USA každý rok roste, příští rok tam prodáme 65 tisíc zbraní," dodal Kovařík.
V příštím roce chce Česká zbrojovka zvýšit tržby na tři miliardy korun a provozní zisk na 400 milionů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.