Přihlásit

Řidiči, zvěř neví, kdo má přednost (Karlovarský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Světla zvířata neodlákají, jak si mnozí lidé myslí, lepší je zatroubit," radíl předseda myslivců

Karlovarsko - Jezdíte po silnici v blízkosti lesa či polí? Pokud ano, dávejte pozor. Střetů se zvěří je oproti loňsku téměř třikrát více. Může za to nejen migrace zvířat, ale také krátké dny, které jsou pro toto období typické.
"Nejvíce nehod se v roce 2013 stalo na území Karlovarska, a to 89, s tím, že v celém kraji to pak bylo 158. Na Chebsku oproti tomu se za stejný časový úsek stalo pět nehod s divokou zvěří v hlavní roli," uvedla krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.
Škody na autě jsou při střetu navíc ty nejmenší. Často přichází hlavně šok pro řidiče a těžké úrazy šoférů. Největší riziko nepříjemného střetu je podle předsedy myslivecké komise Václava Konopíka na Žluticku.
"Na celém Karlovarsku řešíme přemnožená divoká prasata, proto je to nejpravděpodobnější zvíře, na které můžou motoristé narazit," komentoval. Pokud už ke srážce dojde, měli byste upozornit na případ policii. Ta má kontakty na místní myslivce, kteří se už o zvěř postarají.
"Občas je to však těžké, některé honitby patří lidem mimo našeho regionu," uvedl Konopík. "Lidé by neměli ani zapomenout celou věc kompletně fotograficky zadokumentovat pro svou pojišťovnu," poradil jeden z karlovarských pojišťováků.
Srážka se zvířetem končí většinou jeho smrtí. "Pokud někdo srazí zvěř a odveze si ji domů, hrozí mu dle výše škody přestupek či trestný čin. Osoba si zvěř nesmí za žádných okolností odvézt, je nutno kontaktovat policii," důrazně upozornila Týřová.
A co radí předseda myslivců řidičům, kteří ohroženým úsekem projíždějí? "Na místě je ostražitost. Světla zvířata neodlákají, jak si mnozí lidé myslí, lepší je zatroubit," řekl Konopík s tím, že občas ani to nepomůže. "Pokud zvíře rychle vypálí z lesa, nemáte moc šancí se mu vyhnout," uzavřel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.