Přihlásit

Na Šumavě proběhlo ve čtvrtek první veřejné krmení jelenů u Srní (Zpravodajství ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V přezimovací obůrce Beranky u Srní na Klatovsku začalo ve čtvrtek 26. prosince první krmení jelení zvěře pro veřejnost v této zimní sezoně. Lidé, kteří se na vycházku do obůrky s doprovodem vydají, mohou vidět až 150 kusů jelenovité zvěře, která zde tráví zimu. Největší atrakcí je jelen s nejsilnější a nejbohatší korunou paroží na západní straně Šumavy, přezdívaný Král lesa, řekl ČTK mluvčí šumavského národního parku Pavel Pechoušek. Ne vždy se ale poštěstí tohoto jelena při krmení spatřit.

 Loni měl Král lesa na paroží 22 výsad, byl tedy dvaadvacaterák. "Jak jeho paroží vypadá teď, kolik má výsad a podobně, nechceme zatím prozrazovat. Bude to překvapení," řekl mluvčí. Také loni se s pozorováním v obůrce Beranky začalo 26. prosince, hned první den přišlo na 55 lidí. Celkem využily nabídky pozorování stovky lidí.

 Zájemci o krmení, které se bude letos opakovat ještě 28. a 31. prosince, vyrazí společně v poledne od hotelu Vydra v Srní. Po asi dvacetiminutové procházce se dojde k oboře Beranky.

 Normálně jeleni dostávají mrkev a řepu. Přes Vánoce jim šumavští lesníci přilepšují a dávají jim také jablka a mačkaný oves, řekl Pechoušek.

 Během ledna jsou termíny prohlídek v pozorovací obůrce na Srní vypsány na úterý, čtvrtek a na sobotu. Od ledna se pro turisty otevře i pozorovací obůrka na Jeleních Vrších a nově také na Borové Ladě. Na Jeleních Vrších byl den prohlídky stanoven na sobotu, na Borové Ladě na středu. Na prohlídky je třeba se předem objednat. Zájemci o pozorování by si měli vzít teplé oblečení, dalekohled a určitě by měli nechat doma psa.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.